144 млн. лв. на година отиват за заплати и поддръжка на тол системата

© Общество

Днес, 18 ноември, 2019г. в студиото на Нова ТВ –  Олег Асенов от Управителния съвет на АПИ разкри притеснителни данни за ефективността на предостящата за въвеждане тол система.

Горепосоченият, който е член на УС на АПИ, обясни в ефир, че до момента, за 2019 г. благодарение на електронната система за събиране на такси са събрани общо 358 млн. лв., което е около 10 млн. лв. повече от събраните такси за 2018 г.

В продължение на разговора стана ясно, че след пускане на тол системата от пътното ведомоство очакват приходи от тол такси в между 480 и 720 млн. лв на година. Към тези приходи се добавят и приходи от 240 млн. лв, които ще бъдат събирани от леките автомобили, които остават на винетна такса. Или общо между 720 млн. лв. и 960 млн. лв. на година.

Припомняме, че за 2019 г. в България все още е в сила винетната система, при която всяко превозно – било то от леките или тежкоговарни превозни средства, заплаща такса за време – дневна, седмична, месечна или годишна винетка. През март 2020 г., когато се очаква да стартира тол системата, тежкотоварните превозни средства ще започнат да заплащат т. нар. „тол такса“, което представлява такса за всеки изминат километър по платената пътна мрежа.

Колко ще ни струва тол системата?

На въпрос за разходите, Олег Асенов от Агенция „Пътна Инфраструктура“ се похвали, че поддръжката на тол системата ще струва на държавния бюджет 15% от събраните такси и това е изчислено на база на разходите до момента. Това означава, че само поддръжката на системата ще струва около 144 млн. лв. на година.

Интересен е факта обаче, че разходите по поддръжка на тол системата не са право-пропорционални на приходите, тъй като системата е собственост на държвата. Тоест, не би трябвало да се плащат лицензи или други разходи, които са обвързани с приходите. С други думи дали държавата събира 100 млн. лв. или 900 млн. лв на година – разходите за поддръжка не следва да варират съществено. Съгласно бюджета на Агенция „Пътна Инфраструктура“, разходите за издръжка  (включително и работна заплата) на 960 служители в Националното Тол Управление са 4.5 млн. лв на година. Това означава, че 142 млн. лв отиват за „поддръжка“ на системата.

Важно е да се обърне внимание, че тол системата трябва да е собственост на държавата, за което бяха платени 150 млн. лв на австрийската фирма „КАПШ“. Задължение на тази фирма беше да изгради системата, да я предаде на държавата и да я поддържа 3 години (гаранционно). Оказва се обаче, че още от стартирането на системата държавата ще плаща такса за поддръжка в  размер на 142 млн. лв., което на практика е 95% от стойността на самата система.

140 млн. лв. на година за „лицензи“

От официалните изнесени данни от АПИ излиза, че държавата ще плаща стойността на тол системата всяка година под формата на „поддръжка“, което е огромен разход. Собственик на всички предадени лицензи по нея е австрийската фирма „КАПШ“, която и до момента изглежда, че е скрит собственик на системата. По-рано тази година стана ясно, че АПИ няма достъп до собствената си система, а тогавшния началник Олег Асенов дори открито го е заявявал пред фирми, които са искали да станат национални доствчици на услуги, сочат източници на екипа ни.

 

Разкритията доведоха до сезиране на прокуратурата и разследване за корупция и престъпна безстопанственост към шефа на Агенция „Пътна Инфраструктура“ – Георги Терзийски и Олег Асенов.

Корупция или некадърност в Агенция „Пътна Инфраструктура“?

През 2018 г. държавата подписа договор за изграждането на тол системата с австрийската фирма „КАПШ“, която имаше задължение да изгради системата за 7 месеца и за 150 млн. лв., които обаче фирмата можеше да получи само ако изгради, тества и докаже ефективност за период от 12 месеца.

Министъра на регионалното развитие – Николай Нанков и изпълнителният директор на австрийското дружество Михаел Вебер

Октомври, 2018 г., година след като компанията започва работа по изграждането на системата, резултатите закъсняват и по всичко личи, че системата няма да бъде завършена на време. В Пътната агенция настават серия от оставки, заради  катастрофата на пътнически автобус край Своге, в който загинаха 20 души. В този момент “Капш” вече са просрочили договора си с месеци, но вместо проблем – компанията вижда “възможност”. Чрез своя лобист Веселин Давидов, “Капш” успяват до прокарат в АПИ тайна договорка, с която орязват голяма част от възложените им дейности и доставки.

АПИ анексира договора за изграждането на “тол” системата и намалява стойността на работата с над 100 млн. лв. Анексът е публикуван тайно на страницата на АПИ, няколко седмици по-късно в опит да бъде прикрит.

Избрахме фирма с „богат опит“

В действителност ръководителят на “Капш” за България се оказва прав и богатият опит на компанията успява да й съкрати разходите със 100 млн. лв., и същевременно да удължи срока за изпълнение на 25 месеца (двойно).

15 Декември, 2018г., АПИ анонсира стартирането на продажбата на електронни винетки за гражданите и собственици на леки автомобили. Въпреки че този компонент на системата представлява нищожен процент от цялата система, АПИ прибързва да се похвали с резултати.

Няколко часа по-късно обаче стартът се оказва пълен провал.

Начало! Грешка! Стоп машини – време за оставки

Няколко дни след неуспешното стартиране на системата и след серия от скандални казуси (като таксуване по 14 пъти на един клиент) Пътната агенция се сблъсква с реалността на ситуацията. След традиционните оправдателни брифинги и уверения, че всичко е наред и причини за оставки няма, Светослав Глосов предлага устно обещание за гратисен период, в който водачите на леки автомобили няма да бъдат глобявани, дори да нарушават действащото законодателство (за купуване на винетки) до изчистване на проблемите.

Началникът на новосъздаденото “тол дружество” Антон Антонов (вляво) се обръща към своя колега с думите “айде да излизаме, че ще ни налазаят” пред включените микрофони на всички присъстващи медии. Случката се разиграва по-време на брифинг, целящ да повиши доверието на гражданите в загрижеността и способността на АПИ да се справи с неработещата система за електронни винетки.

Ден по-късно политическата сага завършва за част от ръководството на АПИ след като премиерът Борисов уволнява шефа на АПИ, както и няколко от висшестоящите кадри в агенцията и новосъздаденото “тол управление”.

„Кради, кради – не му мисли“

Няколко дни преди очакваните оставки, ръководството на АПИ в лицето на Светослав Глосов (председател на УС) и Веселин Давидов (член на УС) успяват да прокарат още една апетитна порция от интересите на австрийската компания “Капш”. За пореден път АПИ решава да направи остър завой в своята “политика” и решава, че целите на правителството да бъде собственик и оператор на тол системата не са чак толкова важни. Пътната агенция избира тайно, без търг, българско дружеството – “Интелигентни Трафик Системи” ЕАД за единствения национален доставчик на услуги (НДУ) за тол такси за тежкотоварни автомобили. В допълнително решение ръководството на АПИ взима решение да подари на въпросната фирма и правото да продава винетки и да таксува и гражданите на леки автомобили.

За да осигури законен монопол на “единствения”, АПИ залага условия, които на практика нито една българска компания не може да изпълни и по този начин бетонира позицията на монополист на вече избрания “оператор” на системата.

Собственичката на единствената фирма, на която беше „разрешено“ да разпространява винетки – Станислава Арнаудова, в компанията на лобиста на австрийската компания КАПШ и бивш чиновник от СДС – Борис Марков

Избраното дружество се оказва без служителибез опит и без значителен оборот, но с интересни собственици. Компанията се управлява от Станислава Арнаудова, която е сочена за изключително близка до бившия чиновник и зам. председател на СДС – Борис Марков. Същият, открито представлява интересите на фирмата “Капш”.

Година по-късно въпросната фирма продължава да държи безпрецедентен монопол върху разпространението на винетки.

Системата не работи, отлагаме я за 3-ти път

Въпреки че според обществената поръчка, австрийският строител на тол системи Капш, трябваше да е отдавна готов с цялата система (пусковият срок по договор изтича през юли 2018г), пътната агенция за пореден път реши да прости на чуждата компания.

В договора за обществена поръчка има заложена клауза, че при несправяне с работата навреме или изработване на неефективна система, избраният изпълнител няма да получи нито стотинка за работата си, a в допълнение ще бъде глобен с до 60 млн. лв. заради пропуснатите ползи, които е нанесъл на държавата и българските данъкоплатци.

Вместо да използва този лост, за да защити интересите си, АПИ решава да сключи анекс с Капш, в който да се съгласи не само да   опрости това задължение, а и да й плати авансово 75 млн. лв. за добре свършената работа.

15 януари 2019 г., изтича гратисният срок, даден устно от вече бившия председател на УС на АПИ  и заплахата от глоби за българските граждани започва да става реална. Очаквано съвестните шофьори търсят начин да се сдобият с електронна винетка. Очаквано тези от шофьорите, които гледат телевизия или четат друг тип медии, не проявяват доверие към сайта на АПИ, а търсят алтернатива.

Серия от оставки заради провалите със старта на тол-системата

Очаквано следват серия от оставки в АПИ с малки изключения, сред които се оказва и „недосегаемият“ Николай Нанков от Министерството на Регионалното Развитие и Благоустройството.

Тишината на милиардите

Година след започването на дългоочакваното изграждане на българската тол система, Агенция „Пътна Инфраструктура“ (АПИ) поетапно отстъпва пред натиска на корпоративните интереси на австрийска група от фирми, водени от Капш Трафик Солюшънсспечелила търга с цена 150 млн. лв.

Припомняме Ви разследване на Общество ОРГ от февруари, 2019 г.:

Глава първа:
Глупави политици лесно се управляват

Обществена поръчка на промоция

Загуба за България:
✖ ~50 млн. лв. в дейности и доставки, за които АПИ плаща, но няма да получи

Още през декември, 2018 г., една година след старта на изграждането на тол системата, и месец и половина след крайния срок по договор се случва нещо „ново“ – страните се предоговарят за основни моменти.  Част от дейностите отпадат, а други се изменят значително в полза на изпълнителя. В следствие на направените тайни договорки излиза и публичен анекс, в който става ясно, че са опростени дейности и доставки за приблизително 50 млн. лв. на фирмата изпълнител на системата – Капш, а цената която плаща България остава непроменена.

Тези портални рамки няма нужда да ги правите

Съгласно сключения договор между АПИ и „Капш“, австрийският изпълнител е задължен да преоборудва 320 броя от съществуващите портални рамки (които в момента се ползват като броячи на пътния трафик). Вместо това „Капш“ са освободени от задължението да преоборудват 125 съществуващи рамки за контрол, които се намират в населени места.

България плаща за:
Преоборудване на 320 портални рамки с техника необходима за тол системата
България получава:
Преоборудване на 195 портални рамки с техника необходима за тол системата

„Тази оптика не ни трябва“

„Капш“ са освободени също така от задължението да поставят над 200 км. оптични кабели до десетте най-натоварени гранични пункта в страната. Изпълнението на това задължение щеше да позволи не само на АПИ, но и на всички институции, които оперират на ГКПП (като МВР и митници) да получат оптична свързаност, която щеше да замени наети медни линии, чийто капацитет е силно ограничен и води до сривове на информационните системи.

Изграждането на 200 км. оптична мрежа е труден и сложен процес предвид факта, че включва редица дейности по отчуждаване на терени, узаконяване на строителство и други в допълнение на иначе не-елементарната задача по изграждане на оптична интернет мрежа.

АПИ мотивира решението си с препоръка от Държавната агенция по електронно управление (ДАЕУ), което в последствие се оказва лъжа, след като ДАЕУ излизат с писмено становище, че оповестената от АПИ информация не е вярна.

България плаща за:
Изграждане на 200 км 
оптична интернет мрежа, която включва:
трасе, полагане на кабели, очуждаване на земя, озаконяване, осигуряване на ел. захранване и др.
България получава:
0.00 км оптична мрежа
Необходимостта от дейностите по изграждане на оптично трасе за минимум 200 км. отпада.

Чиновническа математика – 30 е равно на 7

Друга съществена промяна е, че предвидените 30 бр. мобилни офиси по граничните пунктове, на които е трябвало да се санкционират неплатилите водачи, излизащи от страната, ще бъдат само седем. Тук отново се появява въпросът: „Защо тази сметка не е била направена още при обявяване на офертата“? Отпадането на 23 контейнера ще спести на изпълнителя около 320 хил. лв.

България плаща за:
Доставка и оборудване на  30 бр. мобилни офиса –
представляват контейнери, предназначени за мобилно местене по различните гранични пунктове. Следва да са оборудвани с електрозахранване, интернет връзка и минимум 2 работни станции.
България получава:
Доставка и оборудване на 7 мобилни офиса – 
дори при песимистични оценки от експерти, стойността на 1 бр. мобилен офис, отговарящ на изискванията, надхвърля 14 хил. лв или обща загуба за държавата надхвърля 320 хил. лв.

Кои институции трябва да се задействат?

В анекса е записано, че „страните безусловно приемат за установено, че промените нямат финансово отражение„, т.е., че всички тези промени не водят до необходимост от промяна на сумата, която държавата ще плати на изпълнителя. Цитираният текст всъщност показва преднамереността в тълкуването на закона от страна на служителите в АПИ. От посочените мотиви става ясно, че около 50 млн. лв. пропуснати доставки нямат финансово отражение от гледна точка на АПИ. Въпреки това в Закона за обществените поръчки много ясно се дефинират тези случаи:

Съгласно Чл. 116. от ЗОП: Договорите за обществени поръчки и рамковите споразумения могат да бъдат изменяни когато: (…)
7. (предишна т. 5 – ДВ, бр. 86 от 2018 г., в сила от 01.03.2019 г.) се налагат изменения, които не са съществени;

Агенция „Пътна Инфраструктура“ (АПИ)
Съгласно действащото законодателство в България – в случай на установени пропуски или нарушения на Закона за обществените поръчки, възложителят по една процедура (в случая АПИ) следва да прекрати сключения анекс №53-00-9055/28.09.2018 към договор №Д-7/16.01.2018г и да върне в сила условията на първоначално подписания и одобрен договор.

Комисия за Защита на Конкуренцията (КЗК)
В случай на установени пропуски или нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) или за съмнения за поведение, водещо до нарушаване на принципите на свободна конкуренция, КЗК е длъжна да образува производство и да извърши проверка на законосъобразността на издадените от АПИ актове. В случай на установени нарушения КЗК може да обяви договора за невалиден и да върне процедурата на етап „Избор на изпълнител“, или дори да прекрати окончателно цялата процедура, и да наложи на АПИ да започне нова процедура.

Агенция за Обществените Поръчки (АОП)
Ведомството, което отговаря за законосъобразността на провежданите процедури е АОП. От тази агенция би следвало да се очаква да изисква от АПИ съгласуване на провежданите процедури или взиманите решения. В случай, че АПИ не е съгласувала решението си за сключване на анекс с АОП, то същата следва да се самосезира и да извърши проверка на процедурата.

Софийска Градска Прокуратура (СГП)
Предвид, че в гореописаните факти, подкрепени с документи, присъстват обстоятелства, които сочат за безстопанственост в особено големи размери и подозрение за действия срещу интересите на държавата – Софийска градска прокуратура (СГП) следва да се самосезира и да извърши пълна проверка на всички актове, решения, доклади или други нормативни документи издавани и приемани от АПИ, нейни бивши и настоящи служители и да определи дали има обстоятелства за престъпление съгласно Наказателния кодекс (НК).

„По-добре“ късно отколкото никога

Загуба за АПИ:
✖ 15 млн. лв. неустойка по договор
✖ 547 млн. лв. пропуснати ползи заради забавяне
✖ 75 млн. лв. платен аванс за дейности, които не са свършени

Вместо благодарности за щедро направените подаръци обаче, АПИ получава ултиматум от австрийския изпълнител. Пътната агенция е притисната да си затвори очите за санкцията от 15 млн. лв. в договора, сключен с „Капш“, и да удължи допуснатия срок за изпълнение на 25 месеца. Управителния съвет на АПИ послушно изпълнява указанията на австрийския „играч“ и сключва анекс,  който се конфронтира както с интересите на българската държава и граждани, така и с насоките на премиера Борисов.

Припомняме, че процедурата за избор на изпълнител на тол системата се забави повече от 2 години в следствие на серия от злонамерени трикове, в които „таен“ играч успя да направи за смях цялата държава, подавайки десетки жалби, които блокираха процедурата. В следствие на безпрецедентното забавяне дори и премиерът Бойко Борисов се намеси, и в серия от публични изказвания той информираше обществото, че всеки ден забавяне струва на България 1.5 млн. лв. Именно министър-председателят разясняваше как тези пари отиват за пътища и инфраструктура – теми, които са част от основните приоритети на правителствата, водени от ГЕРБ.

Бойко си говори, кервана си върви

Въпреки десетките изказвания на премиера, АПИ си позволи да удължи допустимия срок за изпълнение и вместо да глоби фирмата изпълнител с 15 млн. лв., както е посочено в чл. 8 от договора, председателят на Управителния съвет на АПИ сключи незаконен анекс с „Капш“, който ощетява Пътната агенция с 547.5 млн. лв. (12 месеца просрочване умножено по 1.5 млн. лв. за всеки просрочен ден).

Колаж: Тол система или мираж? Борбата за една фантазия

В допълнение на анекса, пълен с „подаръци“, Пътната агенция успява да предаде и малкото й останали гаранции – методиката за разплащане. В пореден триумф над безпомощната агенция, австрийската компания за тол системи успява да наложи на АПИ да и плати аванс в размер на 50% (75 млн. лв. без ДДС), въпреки че реално тол системата все още носи повече отличителни белези на мираж, отколкото на електронна система за пътно таксуване.

Глава втора:
Непослушните отиват в ареста, амбициозните където си поискат

Ако някога сте се питали „има ли поне една обществена поръчка, която да минава по реда без корупция„, краткият отговор е – НЕ. Под една или друга форма договорките „под масата“ са част от т. нар. държавен сектор, в който, ако искате да пробиете, трябва да притежавате повече лични качества, присъщи на подземния свят, отколкото умения или опит.

Разбира се, България не е корупционен остров. Във всяка  държава по света съществува корупция. Съществената разлика е, че в т. н. цивилизовани държави корумпираният чиновник взима подкуп и избира една от няколкото възможни фирми с опит. С други думи, ако има 6 строителни фирми, които могат да построят даден обект – се избира една от тях.

В българската администрация, поставен пред подобна дилема, българският чиновник е в състояние да направи друга форма на избор. От 6 строителни фирми с опит може да спечели… 7-мата, която отглежда картофи или продава хапчета или е регистрирана преди няколко дни и в не редки случаи има пряка или косвена връзка с въпросния чиновник.

Кой всъщност спечели монопола над пътните такси?

Борис Марков, бивш временен чиновник от СДС, работещ като служител на австрийската фирма за тол системи Капш, сниман в Mercedess Benz V8 GT C AMG Black (пазарна стойност ~320 хил. лв.)

През месец декември, 2018г. стана ясно, че АПИ избира за единствен разпространител на винетките и тол таксите (Национален доставчик на услуги -НДУ) дружеството „Интелигентни Трафик Системи“ АД (ИТС АД). Съгласно техническото задание и провежданата процедура АПИ беше предопределила за роля на НДУ, то да разпространява единствено и само тол такси за камионите, но не и винетки и маршрутни карти.

В техническото задание на поръчката за тол системата дори пише изрично, че НДУ ще „предоставят услуги на потребителите в България по събиране на електронните пътни такси“, „работят от името и за сметка на АПИ“ и „не продават on-line електронни винетки и маршрутни карти„.

Очевидно обаче това и обстоятелство се е променило в полза на австрийския изпълнител „Капш“. Въпреки че договорните отношения между АПИ и избраната за разпространител компания ИТС АД следва да са публични, АПИ умело избягва и прикрива сключения договор и не го публикува дори след искане, отправено от вестник Капитал по Закона за достъп до обществена информация. Въпреки това източници на Общество ОРГ изпратиха копие на договора до редакцията ни. Видно от подписания документ – Агенция „Пътна инфраструктура“ е взела немотивирано решение за избор на единствен разпространител без търг или каквато и да е процедура.

Договорът е от 19 декември, няколко седмици преди да настъпи кошмарът за АПИ и е-винетките. „Интелигентни трафик системи“ (ITS) изгражда собствен сайт – vinetki.bg, чиято цел, естествено,  е да продава електронни винетки. В същото време в договора за тол системата се иска от избрания изпълнител – австрийската „Kapsch“, „да реализира уеб портал и мобилно приложение за продажба на електронни винетки„. Това очевидно също се е променило, защото малко след Нова година стана ясно, че от „Kapsch“ отговарят само за бутона „купи винетка“, но целият сайт bgtoll.bg е изграден от друга компания за нова сметка на АПИ.

Интересен е начинът, по който „Интелигентни трафик системи“ са избрани за единствен разпространител на винетки и тол такси – монополист. Единственото публично съобщение е на сайта bgtoll.bg, където се казва, че с решение на УС на АПИ №20969 от 18 декември, фирмата е регистрирана като такъв доставчик. Самото решение не е публикувано никъде. АПИ публикува официално условията за кандидатстване за другите фирми ден по-късно – на 19 декември, 2018г.

Модел на схемата за разпределение на 7% законна комисионна от монопола над 1.2 милиарда лева от тол такси и винетки всяка година. Договорът е сключен без търг или публична процедура между Пътната агенция и „Интелигентни Трафик Системи“ АД – фирма на Станислава Арнаудова

Ден след като е избрала фирмата за едниствен Разпространител на витеки и тол такси, АПИ публикува и условията за кандидатстване на сайта си. В тях вече става ясно, че обхватът на действие е разширен и компанията най-малкото не е имала равен старт с останалите потенциални заинтересовани. Условията изглеждат доста общи: споменава се, че кандидатите трябва да имат „добра репутация“ и „необходимата финансова стабилност“, без да се характеризира какво се има предвид под това. Те трябва да бъдат вписани в регистър, който и до днешна дата стои като празен линк на bgtoll.bg.

Кой стои зад „Интелигентни Трафик Системи“ АД

Дружеството „Интелигентни трафик системи“ АД е 80% собственост на Станислава Арнаудова. Теодора Михайлова държи останалите акции в компанията.

Коя е Станислава Арнаудова?

Всъщност лицето Станислава Арнаудова е тясно свързана с бившия чиновник от СДС – Борис Марков. След разследване на Общество ОРГ и справка в имотния регистър стана ясно, че към днешна дата, лицето Борис Марков временно обитава къща, собственост на Станислава Арнаудова.

Борис Марков работи като служител на „Капш“ за България. Близостта между Станислава Арнаудова, Борис Марков и австрийската компания „Капш“ разбира се не е случайна. Братът на Борис Марков – Костадин Марков е бивш депутат, бивш зам. кмет на Бургас, в момента общински съветник от групата на СДС в Бургас. Именно в Бургас през 2012 г. Станислава Арнаудова е избрана за изпълнител на една от пилотните системи за Синя Зона за „Слънчев Бряг“ АД, където отново зад техническото изпълнение стои австрийската фирма „Капш“ и връзката с Борис и Костадин Маркови.

Милиони за пътища отиват в частни имения

Далеч от погледите на столичани се намира китното пернишко селце – Кладница. Малкото селце с население от хиляда души е всъщност дом и на частния комплекс от затворен тип – „Делта Хил“. Този комплекс е известен с голям брой от своите заселници.

Любопитен факт е, че в луксозния живеят Слави Трифонов, Иво Сиромахов, Николай Петров (бивш ръководител на Военно Медицинска Академия), Владислав Димитров (бивш депутат от ГЕРБ), Орлин Алексиев (общински съветник на ГЕРБ в Столична община)

Справка в имотния регистър показва, че Станислава Арнаудова също е собственик на имение в затворения комплекс. Със своите впечатляващи 790 кв. м., еднофамилната къща на лидерката на „Интелигентни Трафик Системи“ АД се нарежда сред едни от най-големите и скъпи имоти в комплекса. Според брокер на имоти, с който се свърза екипа на Общество ОРГ, въпросният имот би струвал между 3.8 и 4.4 млн. лв. ако беше на пазара в момента.

Луксозни автомобили

Лицата зад „Интелигентни Трафик Системи“ не изглежда да крият скъпите си придобивки в публичното пространство и споделят свободно високия стандарт, на който се радват.

Остава отворен въпросът как бивши държавни чиновници и служители успяват да се изкачат по стълбицата към успеха, само чрез един успешен ход срещу Пътната агенция на България.

 

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!