2 дни след "препоръката" на Домусчиев, прокуратурата започна акция срещу ТЕЦ-овете на Ковачки

Кирил Домусчиев © Общество

Рано тази сутрин Върховната административна прокуратура възложи на Министъра на околната среда и водите незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

Вчера Общество Ви инфрормира за това #кой кадрува в българското държавно обвинение и кои ще са следващите „опраскани“.

Ден по-късно стана ясно, че едно от най-явните предположения, а именно това с „опраскването“ на Христо Ковачки вече е факт. Това се случва само 2 дни след като Кирил Домусчиев заяви в интервю за собствената си телевизия, че призовава прокуратурата да влезе в ТЕЦ-овете на Ковачки и да разследва служителите в БЕХ.

Първото се случи днес, а следващото се очаква. Иначе ето и официалната информация от прокуратурата по днешната акция:

„Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации.

Предмет на проверката следва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци; съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“ (ТЕЦ-овете на Христо Ковачки) по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО.

МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката да се изпрати на ВАП“, заявяват от прокуратурата.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!