20 000 млади хора ще могат да пътуват безплатно в ЕС

Двайсет хиляди младежи ще получат безплатни карти за пътуване в Европейския съюз. © Общество

Европейската комисия съобщи, че 20 000 души на 18-годишна възраст ще получат карта, с която ще могат да пътуват безплатно в ЕС през 2020 г.

В ЕК са получени около 75 000 заявки за безплатно пътуване. Момчетата и момичетата, които ще могат да се възползват от този шанс са от различни държави.

Пътуването води до засилване на разбирателството между отделните култури, подобряване на езиковите умения и повишаване на самочувствието„, заявяви еврокомисарят Мария Габриел.

Младежите са подбрани въз основа на утвърдени критерии и съответните квоти за страните членки. Успешните кандидати ще бъдат уведомени и ще могат да започнат уреждането на пътуванията си. Младите хора в Европа пътуват предимно с влак, но могат да се използват и други видове транспорт като автобус, ферибот, а по изключение и със самолет.

Тийнейджърите ще могат да могат да пътуват безплатно между 1 април и 31 октомври 2020 г. за период до 30 дни

Досега около 50 000 младежи са получили възможност от ЕС за безплатно пътуване в последните 2 години. За тази година Европейският парламент одобри бюджет от 25 милиона евро за целта.

Пътешествията се случват благодарение на „DiscoverEU“. Това е инициатива, която предлага на младите хора възможност да пътуват и да се възползват от предимствата на свободата на движение в Европейския съюз.

А дали сред двайсетте хиляди младежи, които ще пътуват безплатно на Стария континент пима и българи? И ако да, какъв е техният брой? Все още отговори на тези въпроси няма.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!