Колите на БГ Тол нямат законови права да ви спират. Могат само да снимат

© Общество

Могат ли ТОЛ патрулите да ни спират, изискват документите и глобяват?

Вчера в ефира на Нова Телевизия и предаването „Здравей България“ вече бившият шеф на Националното тол управление и ръководител на новоизграждащата се тол система (вече като член на УС на АПИ) – Олег Асенов заяви:

„Тол контролът има всички правомощия като контролен орган на пътя. Може да осъществява спиране на пътно превозно средство и проверка. Тя се извършва на първа стъпка на базата на талона на автомобила. След като се установи нарушение, тогава могат да се поискат документите на водача с цел съставяне на акт за установяване на нарушение“.

Малко по-късно в разговора обаче, той загатна, че всъщност това не е точно така:

Олег Асенов

 

„Ако водачът все пак откаже в някоя от стъпките да си даде документите, ние сме в координация с КАТ, съответно докладваме“, каза още Асенов.

Ето какво гласи обаче Закона за движението по пътищата:

„Чл. 167а. (1) Агенция „Пътна инфраструктура“ осъществява контрол върху заплащането на съответната такса по чл. 10, ал. 1 от Закона за пътищата чрез електронната система за събиране на пътни такси.

(2) При изпълнение на функциите си по този закон определените от председателя на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ длъжностни лица:

1. спират движещи се моторни превозни средства чрез сигнал със стоп-палка с червена светлина, описваща полукръг, като сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се автомобил на Агенция „Пътна инфраструктура“, означен като контролна единица на Националното тол управление, чрез постоянно светещ или мигащ надпис „НАЦИОНАЛНО ТОЛ УПРАВЛЕНИЕ – СЛЕДВАЙ МЕ!“; проверяват документите за самоличност на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство;

Ето какво сочи Наредба №1-141 от 18 септември, 2002г. за условията и реда при които автомобили са със специален режим на движение:

 

Чл. 3. (1) Моторни превозни средства със специален режим на движение са автомобилите и мотоциклетите, които при движението си подават едновременно светлинен сигнал с пробляскваща синя и/или червена светлина и специален звуков сигнал.

Тук възниква въпросът каква е светлината на тол автомобилите?

Тол патрул

Ето така изглежда всеки един тол патрул у нас – с жълта мигаща светлина

При това положение по същата Наредба въпросния автомобил и хората в него не могат да спират автомобили от движение с въпросната жълто мигаща светлина (тъй като по горния ЗДП мигащ надпис „НАЦИОНАЛНО ТОЛ УПРАВЛЕНИЕ – СЛЕДВАЙ МЕ“ на патрула – няма“).

Говори ли наизуст проф. Асенов – бивш директор на Националното тол управление и настоящ член на Управителния съвет на АПИ?

Вчера явно денят беше писан като „медиен“ в план графика на професора и освен гоствуането му в Нова ТВ за което Ви споменахме по-нагоре в тази статия, той присъства и с репортаж в „БТВ Новините“. Там той пресмяташе заедно с репортер колко губи държавата от невъведената тол системата на ден и годишно. Вижте скандалното видео:

Невежество или липса на експертност е предположението му тръгващо от 20 хил. лв. и заключащо равнодушното “2 милиона лева на ден…Да, толкова!“.

Показателно е и отношението на бившият вече шеф на Националното тол управление, от който все още зависи голяма част от организацията и експертните идеи за новоизграждащата се тол система към държавния бюджет, което поставя въпроса, а колко ще събира държавата от нея – 70 хил. лв. или 700 милиона на година? Въпрос, който в този контекст поставя под съмнение възможността на тол управлението да постигне заложените си цели.

Припомняме Ви, че може да прочетете и вчерашното ни разследване по темата, в което ще видите една част от „схемите“ и „кукловодите“ в новоизграждащата се тол система, както и какво мислят лидерите на най-големите браншови организации на превозвачите у кликвайки ТУК или ТУК.

 

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 5

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 • Avatar 21 ное. 2019 в 11:03

  Въпросната Наредба №1-141 от 18 септември, 2002г. е подзаконов нормативен акт и е смешно дори да я споменавате и некоректно да я противопоставяте на закон!!!!!

 • Avatar 21 ное. 2019 в 10:10

  Чл. 34. (1) Моторно превозно средство със специален режим на движение подава едновременно светлинен сигнал с проблясваща синя или червена светлина и специален звуков сигнал.
  (2) Моторно превозно средство, което поради специфичния характер на движението си представлява препятствие или опасност за другите участници в движението по пътя, се обозначава с жълта мигаща или проблясваща светлина

 • Avatar 21 ное. 2019 в 09:37

  Bez vinetka 6 mesetsa sq si zeh chak nikoi ne si vurshi rabutata tehnikata im e zarezil nikuf kontrol samo pari smuchat kopeleta korumpirani i spat na smqnite v kolite svine marzelivi kak shte go furla na kapaka nqkoi kelesh ot toll BG

  • Avatar 1 дек. 2019 в 11:45

   Буквар !!!

 • Avatar 21 ное. 2019 в 08:55

  Ама как ще снимат, като нямат камери, които да работят??? 8 месеца карам без винетка, минал съм може би стотици пъти покрай колите на ТОЛ и преди месец ме спряха за пръв път.

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!