Идват ли модерните влакове и у нас? БДЖ закупи вагони за 60 млн. лева

БДЖ поръча нови вагони за 60 милиона лева, обществените поръчки в дружеството не спират. © Общество
В рамките на 1 месец обществените поръчки на Българските държавни железници достигат 140 млн. лв.

Да се надяваме, че това е добра новина за българското общество, което от десетилетия чака адекватни влакове и у нас. Такива, каквито отдавна има почти в целия свят – удобни, модерни и бързи.

Припомняме, че Общество писа през юни, че Българските държавни железници водят преговори с Deutsche Bahn за закупуването на 100 вагона за подновяване на все по-остаряващите влакове.

Щом БДЖ дава толкова много пари, логиката на пазарната икономика е такава – модерни и високоскоростни влакове

Дали това ще се случи наистина у нас? Хората са леко скептични. Обществените поръчки обаче си вървят.

Само 7 дни след като пусна обществена поръчка за цялостен ремонт на 10 електрически локомотива за 17 млн. лв., БДЖ организира нов търг – този път за доставка на 10 нови локомотива. Прогнозната стойност на поръчката достига до 57 млн. лв. без ДДС.

Над 20 млн. лв. пък е прогнозната стойност на електрическите локомотиви.

В момента тече и търг за закупуването на 30 броя пътнически вагона

Общественатта поръчка за локомотивите беше очаквана дълго време и е може би една от най-важните. Тя беше обещана и от министъра на транспорта Росен Желязков. Става дума за извършване на основен ремонт на 10 локомотива от сериите 4400 на „Шкода“. Прогнозната стойност е с таван на 16 571 282 лв. без ДДС., а максималният срок, в който всичко трябва да е готово не трябва да надхвърля 120 дни. Освен това изпълнителят е длъжен да предостави гаранция от минимум 500 000 км или 36 месеца.

Втората обществена поръчка беше за 30 употребявани вагона и бе на стойност от малко над 2 млн. лв. Интересното при нея е обаче срокът, в който желаещите да доставят вагоните изпратят своите оферти. Вместо нормалните 30 дни, както е традиционно, те ще имат само 15 дни.

Тази спешност БДЖ аргументира с думите, че „нуждата от допълнителни вагони в пътническия състав на БДЖ е от спешен порядък.“ Дружеството е задължено да поддържа 296 технически изправни вагона, но към момента те са били само 263.

Тази седмица от БДЖ обявиха и най-големият търг до момента – за доставка и гаранционна поддръжка на 10 нови електрически локомотива

Поръчката трябва да струва 57,5 млн. лв. без ДДС. Отново – критерият за избор на изпълнител е цената, но допълнителна стойност ще носи и срокът за доставката на локомотивите. До 16 демекври 2019 г. всички кандидати трябва да са подали своите оферти, а изборът на изпълнител на поръчката трябва да бъде готов до края на февруари 2020 г.

В началото на ноември БДЖ обяви обществена поръчка за други 40 , този път, нови вагона на стойност над 75 млн. лв. без ДДС

Още през 2018 г. БДЖ направи опит да закупи нови влакове, но търгът беше обявен за незаконен от КЗК и регулаторът спря поръчката. Тогава основната жалба дойде от германския жп гигант „Сименс Мобилити“. Търгът бе за 42 мотриси и за рекордната сума от общо 675 милиона лева. 450 млн. лв. – за купуване на машините, а останалите – за поддръжка и ремонт.

От „Сименс“ обаче  депозираха цели 13 страници забележки по тръжната процедура и предупредиха, че България иска да купи неефективен и остарял подвижен състав

Сред странностите в търга беше това, че производителят ще поеме поддръжката на закупените влакове само за 15 години, а не за 30, какъвто бе първият вариант. Освен това БДЖ искаше да си купи вагони, развиващи максимална скорост от 160 км/ч. Само че без да отчита, че дори новият подвижен състав трябва да дойде максимално най-скоро – тоест още през 2024 г., те ще бъдат в движение още 30-40 години. Когато вагоните ще са съвсем морално остарели.

От Министерството на транспорта заявяват, че обществените поръчки са част от плана им за тотално реновиране на влаковия състав на БДЖ до 2024 г.

Впрочем, тогава договорът на дружеството с държавата приключва и вече ще трябва да се конкурира на свободния пазар. Много хора се надяват тогава да започне реалното модернизиране на българските влакове, отлагано с десетилетия. Една малка подробност обаче. За да имаме някога истински модерни и високоскоростни влакове като на запад, трябва да бъдат сменени и релсите. Тоест, още много неща предстоят.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!