Google и Facebook били заплаха за човешките права, твърди „Амнести Интернешънъл“

Google Headquarters © Общество

Следенето на милиарди хора по целия свят, извършвано денонощно от „Фейсбук“ и „Гугъл“ представлява заплаха за правата ни, предупреждава „Аменести интернешънъл“ в свой доклад.

От организацията изтъкват, че бизнесмоделът на двете компании, свързан с наблюдение, е несъвместим с правото на поверителност и представлява систематична заплаха за редица други права. Това са свободата на мнение и изразяване, свободата на мисълта, правата за равенство и липса на дискриминация. От Амнести призовават за радикални трансформации в двата технологични гиганта.

Докато други технологични гитанти като „Ейпъл“, „Амазон“ и „Майкрософт“ доминират в определени сектори, платформите на „Фейсбук“ и „Гугъл“ са тези, които са фундаментални по отношение на взаимоотношенията между хората, които ги превръщат в глобален „публичен площад“.

Технологичните гиганти предлагат тези услуги, без да изискват заплащане от потребителите. Вместо това индивидите заплащат за услугата с техните лични данни, които постоянно са следени във вуртуалния и реалния свят, например през свързаността на отделните устройства.

Извличането и анализът на лични данни в такъв безпрецедентен мащаб е несъвместимо, с който и да е елемент от правото за поверителност, включително и със свободата от вмешателство в личните ни животи, правото да контролираме информацията за себе си и правото на място, в което можем свободно да изразяваме идентичностите си.


Платформите на „Гугъл“ и „Фейсбук“ се крепят на системи от алгоритми, в които се обработват огромни масиви от данни, за да бъде създаден невероятно детайлен профил за всеки човек и да бъде формирано личното му преживяване в интернет. След това рекламодатели плащат на „Фейсбук“ и „Гугъл“, за да могат да таргетират потребители с реклами или точно определени съобщения.

Кой носи отговорност?
Правителствата под света трябва да вземат спешни мерки, за да променят базирания на наблюдения бизнес модел. Така ще ни предпазят от корпоративното потъпкване на човешките права, твърдят от организацията.

Мерките?

Като първа стъпка правителствата трябва да приемат законодателство, чрез което на компании, включително „Фейсбук“ и „Гугъл“, да бъде забранено да правят достъпа до услугите си условен, срещу съгласието на индивидите данните им да бъдат обработвани и предоставяни на трети страни. Двете компании трябва да бъдат заставени да спазват човешките права във всички аспекти на дейността си.

„Фейсбук“ и „Гугъл“ не бива да се разпореждат за начина, по който ние живеем онлайн.

Очаквано, от „Фейсбук“ и „Гугъл“ не са съгласни със заключен Техните отговори са включени в изследването.

 

 

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!