МС отпусна 200 хил. лв. в помощ на Албания за бедствието

Земетресение Албания © Общество

Правителството отпуска спешна финансова помощ от 200 000 лева на Република Албания

Това заявиха от Министерството на външните работи. Сумата ще е за преодоляване на щетите от опустошителното земетресение породило големи щети в близост до столицата, което рани около 150 човека, 6 загинаха, а все още много се издирват.

Средствата са в рамките на бюджета, определен за помощ за развитие и ще бъдат одобрени на утрешното заседание на Министерския съвет.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе телефонен разговор с и.д. министър на външните работи на Република Албания Гент Цакай, който от името на премиера Еди Рама и от свое име изказа своите най-искрени благодарности към премиера Бойко Борисов и към българския народ за съболезнованията и изразената готовност за помощ.

Цакай информира министър Захариева за организацията и хода на спасителните операции и благодари още веднъж за финансовата помощ от страна на България и за готовността спасителни екипи на МВР да се включат на място в издирването на затрупани хора.

По разпореждане на министър Захариева в посолството ни в Тирана е сформиран кризисен щаб, дипломатите ни са в непрекъсната координация с останалите мисии на ЕС в страната, както и с колегите от албанското Министерство на външните работи.

До момента български граждани не са звъняли за съдействие нито в посолството, нито в ситуационния център на МВнР.

Нашите сънародници може да се свързват денонощно с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906, както и в ситуационния център на МВнР на телефон 948 2404, посочват от МВнР.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!