Започна Международната конференция за измененията в климата

В Мадрид започна Международната конференция за изменения в климата. © Общество

В Мадрид започна 25-ата конференция по изменение на климата, в нея ще участва и премиерът Бойко Борисов

От днес до 13 декември представители на 200 държави ще обсъдят последните детайли по правилата за прилагане на Парижкото споразумение. Сред темите, които ще бъдат обсъждани влизат как да се създаде функционираща система за международна търговия с емисии и как да бъдат компенсирани бедните страни за загубите, които понасят от покачването на морското равнище.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че усилията, които се полагат за борба с климатичните промени, са крайно недостатъчни

Toй призова да бъде сложен край на войната срещу природата.

От много векове човешкият род води война срещу планетата. Планетата се отбранява. Ние трябва да спрем войната си срещу природата и науката ни казва, че можем да го направим. Последните пет години са най-топлите, откакто се води статистика. Морските нива са най-високите в човешката история. Ледените шапки се топят с безпрецедентна скорост, а океаните стават по-киселинни. Всички знаем последиците от това“, заяви Гутериш.

Българският премиер Бойко Борисов също участва в климатичната конференция

Той обяви, че ще припомни това, че евроинституциите поставят климатичните промени и опазването на околната среда на водещо място.

Аз ще се опитвам да защитавам и нашите въглищни централи, и някои вредни производства, които имаме, за съжаление. Но те казват друго – мислете първо за продължителността и качеството на живот, за 5 или 10 000 души можете да намерите работа. Но когато имате най-високата смъртност заради мръсния въздух – ето това изисква един дебат“, заяви министър-председателят.

Бойко Борисов разговаря с новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Разговарях с новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Сърдечно й пожелах успех на новата позиция. И двамата сме убедени, че изменението на климата е сериозна и пряка заплаха, която няма да подмине никого. От всички нас, както и от решенията на форуми като днешния, зависи бъдещето на следващите поколения„, написа Борисов във фейсбук.

Един от най-важните приоритети на всички държави трябва да бъде намаляването на вредните емисии. И това трябва да стане национална политика. В това са категорични едни от най-известните еколози и експерти по климата в свата.

Европейската комисия (ЕК) ще представи до 10 дни водещия си план в областта на екологията. ЕС ще подкрепи 1 трлн. долара инвестиции за трансформация на Европа през следващото десетилетие с инвестиционен план за устойчиво развитие.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!