Концепцията на Цацаров за шеф на КПКОНПИ, изслушването започна

© Общество

Кандидатурата на все още настоящия главен прокурор за бъдеш шеф на антикорупционната комисия по високите етажи на властта КПКОНПИ вече е факт. Тя беше подкрепена от всички парламентарни групи, само от БСП останаха „въздържали се“.

В сайта на парламента беше публикувана и неговата концепция, която е с дължина от 25 страници.

Днес в 9:00 ч. започна изслушването на кандидатите за поста – Сотир Цацаров и депутатът от ВОЛЯ – Симеон Найденов пред Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание. Найденов беше предложен от Веселин Марешки и е юрист, член на правната комисия отново към НС.

Вероятността е изслушванията да не продължат дълго, защото днес в Народното събрание ще има извънредно заседание за приемане на бюджетите на НЗОК и държавното обществено осигуряване за 2020 г.

Изборът е ясен, защото кандидатурата е предложена от управляващата партия, а вероятно „Обединени патриоти“ ще я подкрепят като коалиционен партньор, който няма своя такава.

Вероятността Цацаров да бъде избран още тази седмица е голяма, като неговият мандат на главен прокурор изтича през януари и оттогава той вероятно ще заеме овакантения от вече почетния консул във Валенсия – Пламен Георгиев.

Впечатление в концепцията на Цацаров прави, че мерки за радикална промяна в КПКОНПИ няма. Няма, въпреки че всички политически партии заявиха, че очакват от него това. Самият той е написал в нея, че са нужни промени по отношение на дейностите по чл.3, ал 2 от закона, чрез които пряко и във взаимодействие с други държавни органи се осъществява противодействие на корупцията.

Конкретни идеи в самата концепция обаче липсват, като все пак трябва да отбележим, че на всяка от главите Цацаров е отбелязал като първа точка „необходими мерки“. Там обаче такава промяна, каквато се очаква, като че ли липсва. Въпреки многото зададени решения, които обаче като че ли обхващат повече администрацията и дейността на КПКОНПИ, а не са толкова в конкретика.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!