Борисов се срещна с генералния секретар на "Репортери без граници"

Борисов и генералния секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар © Общество

Премиерът се срещна днес с генералния директор на „Репортери без граници“ – Кристоф Делоар.

„Обсъдихме възможностите страната ни да подобри позицията си съобразно индекса за свободата на пресата, съставян от Репортери без граници. Поканих техни представителите да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото правото на вярна и точна информираност“, казва Борисов в изявлението си през своя фейсбук профил.

В класацията за 2019-а година за свободата на слово на „Репортери без граници“ страната ни се намира на 111-то място от 179 държави в нея.

По-свободно чувстващи се и незастрашени от нас в класацията са журналистите от страни като: Гвинея, Непал, Етиопия, Ангола, Черна Гора, Либерия, Гамбия, Кения, Гвинея Бису и т.н. (цялата класация може да видите тук).

Най-свободни пък са държавите от скандинавието – Норвегия, Финландия и Швеция.

Серията от „злочестиви“ уволнения на журналисти у нас вероятно ще занижи още позицията ни през следващата година (случаят със Силвия Великова, която беше уволнена и заплашена, както и др.).

Дали от световната организация ще успеят да дадат добри идеи, които да успеят да бъдат приложени у нас въпреки правителствения монопол на близки до властта медии, предстои да разберем.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!