50 на 100 от българските ученици са функционално неграмотни

Близо 50 на 100 от българските ученици са на практика неграмотни, сочат данните на международното оценяване на 15-годишни ученици Pisa. © Общество

47% от тийнейджърите у нас не достигат и минималното ниво на грамотност по четене

Стряскащите данни са от международното оценяване на учениците PISA. Те бяха представени в Министерството на образованието. В допитването участват 79 държави.

53 на 100 от учащите в България постигат второ равнище и нагоре по четене. По математика успеваемостта е 56%, а по природни науки – 53%.

Изследването обхваща 15-годишните ученици. Участвали са 6000 младежи от 197 училища в страната

Оказва се, че българските ученици са на 50 и 60 място по четене сред другите държави, участващи в изследването PISA„, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Основната изследвана област е за четивна грамотност – умението за четене и писане. В България момичетата са с повече точки от момчетата. В София се отбелязва срив на резултатите спрямо предходната година, като спадът е с 30 точки.

Според министъра но образованието резултатите са разочароващи. „Трябват повече усилия. Закъсняхме с промените в закона за предучилищното образование„, обясни министър Вълчев.

На първо място в класацията е Китай. Сред отличниците се нареждат още Естония и Финландия. С най-нисък резултат са Филипините

Красимир Вълчев подчерта, че основните фактори, които трябва да се подобрят спешно у нас са учебните програми. Добре е учителите от своя страна да променят методите си на преподаване, които да бъдат по-достъпни и интересни за децата. И не на последно място – трябва да има повече мотивирани учители, както и повече учебни часове.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!