Отново леят бетон по морето

За пореден път и тихомълком строят на метри от брега на морето, този път в Синеморец и на къмпинг "Градина". © Общество

Както често и тихомълком се случва у нас, малко преди началото на зимата до морето се лее бетон. На първа линия. През изминалия уикенд стана ясно, че на къмпинг „Градина“ ще се строят бистро, бар и търговски обекти. Решението е взето от бургаската екоинспекция.

Строежът на къмпинг „Градина“ ще бъде на територия от 5 декара

Бетонът вече е излят и на метри от брега на едно от най-красивите места на българското черноморие – Синеморец. Сайтът за разследвания „Биволъ“ съобщава, че тук става дума за очевидна нередност.

Бетонирането е разрешено от РИОСВ-Бургас, която е одобрила строителство на вила на метри от брега на морето. Най-скандалното в случая е, че решението е взето въпреки факта, че все още не е приет новият ОУП на Царево. Има издадени и забранителни заповеди на две министерства.

Припомняме, че строенето на къмпинг „Градина“ започна още през януари 2019 г. Впоследствие строителната дейност беше замразена под натиска на екологични и граждански организации.

Проектът за къмпинг „Градина“ попада в защитената зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици и граничи със защитената зона „Плаж Градина – Златна рибка“. Тя е за опазване на природните местообитания.

Както научаваме обаче, в края на ноември месец екоинспекцията в Бургас е издала положителна оценка за съвместимостта за строежа в „Градина“. Посочено е, че в рамките на терена, предвиден за застрояване, няма дюни. В същото време територията е урбанизирана за курортна дейност. „Дюните са само в близост до проекта„, уточняват от инспекцията. И допълват, че „строежът ще засегне минимално защитената зона и няма да повлияе особено на птиците, въпреки че е намалена буферната зона, свободна от застрояване.“

Възложител на проекта е „Градина“ АД, зад коеито стои бизнесменът Людмил Стойков.

Собственик на имота в Синеморец, за който екоинспекцията е издала разрешително за строеж, е арх. Добромир Добрев, пише „Биволъ“. Той има реализирани проекти в София, заедно с „Артекс“.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!