НАП в предколедна акция срещу столични заведения

НАП започнаха мащабна акция срещу столични заведения. © Общество

Националната агенция за приходите (НАП) провежда акция в ресторанти и заведения в столицата. Причината: данъчни задължения за 15 млн. лв. От списъка с обекти, подлежащи на запечатване в страницата на агенцията става ясно, че един от потърпевшите е ресторант от популярната верига Spaghetti Company на бул. „Витоша“ 150. Той е бил запечатан в петък на 6 декември.

Говорителят на данъчната агенция Росен Бъчваров коментира, че акцията на столичните заведения има две направления. Едното е за данъчни нарушения, които предвиждат запечатване до един месец. Вторият фокус са компании, които умишлено се укриват от НАП.

Схемата

Оказва се, честа практика при заведенията е един и същи ресторант да бъде експлоатиран от много на брой фирми. Така се създава едно дружество, което си работи и ако възникне някакъв данъчен проблем, на следващата сутрин се оказва, че обектът се стопанисва от следващата фирма. И така до безкрай. По този начин предходните дружества трупат задължения, които понякога са в размер на милиони левове. Впрочем, въпросната схема се използва и от други фирми, не само от заведенията, допълват от НАП.

Често при наближаване на прага от 50 000 лв. някои „предприемачи“ предпочитат да регистрират ново дружество с цел да избегнат регистрацията.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!