КЗП ще може да сваля онлайн съдържание

Комисията за защита на потребителите ще може да сваля онлайн съдържание в случаи на нелоялни търговски практики. © Общество

Всеки, които прилага нелоялни търговски в интернет ще бъде глобяван

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще може да издава разпореждане за премахване на съдържание от интернет за защита на потребителите. Ще бъде ограничаван и онлайн достъпа на тръговците, които не спазват етичните правила.

Новите правомощия на КЗП са част от измененията в Закона за защита на потребителите

За нелоялните търговци се предвиждат глоби и имуществени санкции при неизпълнение на разпоредбите на закона.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов заяви, че проектът има за цел да гарантира, че потребителите на онлайн съдържание ще бъдат по-защитени.

Проектът на закона предвижда и засилено сътрудничество между институциите във всички държави членки на ЕС. Така ще можем да установяваме, че на територията на повече от две държави е извършено нарушение, свързано с нелоялни търговски практики и
подвеждаща информация
„, коментира Маргаритов.

Нововъведенията ще доведат и до намаляване на административната тежест чрез премахване на изискването за предоставяне на хартиен носител на документи, които могат да бъдат проверени в Търговския регистър и в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!