Ще има нов закон срещу горенето на отпадъци

Ще приемат закон срещу горенето на битови отпадъци. © Общество

Всеки, който гори отпадъци, ще бъде санкциониран

Явно вече е крайно наложително да се вземат мерки срещу мръсния въздух, който е опасен за хората. Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че един от сериозните проблеми, който допринася за лошия въздух е горенето на отпадъци.

От ГЕРБ обмислят от месеци новия закон, а предложенията за промени вече са внесени в Народното събрание

До 2 г. затвор и глоба от 2000 до 5000 лв. за нерегламентирано горене на отпадъци. Това са конкретните предложения на ГЕРБ за промени в Наказателния кодекс с цел да се подобри качеството на въздуха.

В последните дни има значителни превишения на праховите частици. Особено големи бяха вчера вечерта. Ясно е, че не само трафикът е виновен за тях, а отоплението с твърдо битово гориво и горенето на отпадъците„, заяви по-рано днес Фандъкова.

Кметът на София обясни още, че от Столичната община са готови да осигурят безплатна подмяна на отоплението с по-екологично на хората, които имат нужда и пожелаят.

През последните месеци в Народното събрание се работи върху приемането на новия закон, който да инкриминира горенето на отпадъци. Само през последната седмица са направени над 60 проверки и са съставени над 20 акта.

Съвсем скоро горенето на отпадъци ще стане престъпление, каквото е в много държави по света.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!