Готвят промени в НК за непълнолетните извършители на тежки престъпления

© Общество

За промяната пръв заговори депутатът от ГЕРБ – Манол Манев днес в Стара Загора.

Народният представител Маноил Манев от ГЕРБ даде брифинг в избирателния си район – Стара Загора днес по темата с промяната на НК спрямо тежките престъпления извършени от непълнолетни.

Манол Манев
Депутатът от ГЕРБ – Манол Манев

За промените се заговори след множеството тежки, брутални престъпления извършени от младежи (случаят в Русе с журналистиката Виктория Маринова, случаят с убийството на 6-годишната Кристин от Сотиря) и най-вече при сегашния случай, когато 18 годишната Андреа Руменова беше убита от 17 годишния Асел Олеков от Галиче.

По същата причина близките на загиналото и изнасилено момиче разбраха, че убиецът на Андреа ще излежи най-много от 5 до 12 години въпреки, че е ограбил, изнасилил и убил Андреа – особено брутално, тежко престъпление само защото е непълнолетен (за които не се полага доживотен затвор).

„От утре парламентарната група започва работа по формулирането на предложението. Идеята е лица, които не са навършили 18 години, но са извършили тежки престъпления, да не могат да се възползват от по-лека присъда само заради това, че не са навършили пълнолетие.

Всяко едно престъпление се разследва и се назначават експертизи. Ако психиатрическата такава покаже, че извършителят е наясно с това, което е извършил и е било в състояние да прецени какво прави, трябва да понесе полагащата му се наказателна отговорност”, обясни Манев.

С промените в Наказателния кодекс се очаква непълнолетните лица да нямат повече закрилата, която им дава възрастта им от понасяне на реалната полагаща им се присъда.

“В случая с убийството в Галиче, извършителят има предходни присъди. Абсурдно е да се мисли, че той не е разбирал деянието, което е извършил. В Щатите например единственото което има значение при подсъдимия е дали той осъзнава случилото се и извършеното, а не на колко години е“ завърши Манев.

Припомняме, че 17 годишният Аксел Олеков уби и изнасили 18 годишната му съседка Андреа Руменова от с. Галиче влизайки в къщата и през отворен прозорец, след което открадва портфейла й и отива да си закупи различни продукти в близките магазини. В последствие той беше заловен и направи пълни самопризнания при които към моментния НК за извършеното му се полагат от 5 до 12г. затвор.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!