Росен Желязков: 350-те милиона за разширяване на Варненския и Белославския залив не са заради ТЕЦ Варна

Росен Желязков четящ книга © Общество

Министърът на транспрота и съобщенията – Росен Желязков увери, че парите, които се дават за разширяване на пристанището във Варна не са заради частния интерес на ТЕЦ Варна, който стана собственост на Ахмед Доган.

„Отваряме вратите към морето. Това което се говори по медиите е меко казано невярно. Тези които познават географията знаят как се влиза през заливите у нас, а накрая стои тежката индустрия на държавата. Там е пристанище „Варна-Запад“, „Девня“, „Агрополихим“, „Солвей соди“ – всичко това са пристанища. И ние това което ще направим е да увеличим размера на корабите, които могат да влизат в тях до 13 метра и половина. Това ще направи нашето пристанище по-атрактивно. Не да отиват в Констанца. Искаме товарите да влизат през Варна.

Само за 3 години в Бургас е драгирано близо 3 пъти повече отколкото във Варна. И когато ние защитаваме един огромен инфраструктурен проект като този, това е огромен подводен камък в кацата мед. После всички казват, че това е инвестиция за Доган. От другата страна е инвестиция на Батков. Защо да не кажем, че е и за него?“, каза министърът в предаването „Тази сутрин“.

Желязков говори още и за закъсненията на влаковете на БДЖ по повечето линии в страната.

„Трябва да се извиня на тези хора и на тези, които през следващите месеци ще са в същата ситуация (със закъсняващи влакове). Това се дължи основно на 2 причини. Недостиг на тяговия състав и липса на локомотиви и мотриси. Също и лоша организация.  Ако за първото са предприети необходимите действия за капиталовите ремонти, доставката на нови локомотиви и вагони, то недостигът от нужните 128 единици е голяма. Потенциалът на закъсненията може да се види, че е огромен. Това ще продължи не по-рано от средата на следващата година. Тогава ще приключат голяма част от ремонтите. Тогава може би ще се осъществи и наемането на влакове под наем.

Лошата организация всъщност е, че тази година например още в началото на годината казах, че трябва да се наемат локомотиви. Временно решение, но поне влаковете ще се движат. 6 месеца дружеството не можа да организира подготвянето на документите за обществената поръчка. Това наложи да дадем процедурата на външен консултант, който го направи за 3 седмици. Виждате разликата. Има 2 проблема. Чисто организационен и съпротива.

По отношение и на двата действията които се предприемат са закриването на холдинга и носене на пряка отговорност от двете дружества – товарни и пътнически превози.

Лично аз съм разпоредил на ежедневна база членовете на бордовете на директорите да бъдат в депата и да гледат какво се случва там. Това е съпротива срещу промяната на процесите. Има едно аналогов мислене. До миналата година доставката на резервни части и повредите се водеха на тефтер“ каза още транспортния министър за проблемите в БДЖ, които продължават да трупат задължения.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!