Абсурдното предложение за авансово плащане на данък от бизнеса на база печалбата от 2018г. отпадна

Менда Стоянова © Общество

Това се случи днес, след като вносителят на предложението Менда Стоянова видимо срещна отпор, дори от своите коалиционни партньори, а днес тя реши да го оттегли.

Счетоводния и като цяло бизнес браншът „скочиха“ на предложените от Стоянова промени, тъй като според тях трябваше авансово да внесат печалбата си от януари-юни като данък спрямо печалбата за същия период на тяхната компания към 2018г., защото сегашната нямало да се изпълни.

Те обаче естествено не бяха съгласни, тъй като не искаха да плащат данък за печалба на година, която е била относително стабилно, в година в която печалбата им е много под това равнище, поради последните явления с коронавируса.

За целта трябва да внесем яснота, че това се отнася само за фирми, които имат над 3 млн. лв. лв. приходи, както и такива, които не са новорегистрирани дружества. Останалите могат да подадат декларация в НАП за спиране на вноските си.

С промените пък държавата искаше да си гарантира, че до края на юни месец тя ще си гарантира достатъчно средства в бюджета от авансово облагане, независимо от загубите на фирмите около кризата с коронавируса.

„Практически промяната в авансовите вноски върху данък печалба е натоварване за фирмите в момент, в който другите европейски държави предвиждат мерки за облекчаване на бизнеса предвид COVID-19.

Това със сигурност ще означава надвнасяне на данък при ситуация на загуби, фалити и борба за оцеляване, при ситуация в която работодатели ще се чудят откъде да намират средства за плащане на заплати и осигуровки, обяви представителка на счетоводния бранш Катя Крънчева по темата вчера.

Освен тези промени, които в крайна сметка се отлагат, предожени и приети бяха промени за отлагане на срока на плащането на данъци в страната с отстъпка за гражданите – докрая на месец юни (а не както досега беше планирано до края на април).


Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!