АПИ опрости още 1.4 млн. на КАПШ за връзка на тол системата с НАП

Агенция Пътна Инфраструктура опрости 1.4 милиона лева от задълженията на Капш и ги възложи допълнително на Скейл Фокус АД. По този начин АПИ плаща за втори път за едно и също нещо © Общество

На 10 април 2019 г. Агенция “Пътна инфраструктура” сключва договор с дружеството “Скейл Фокус” АД за разширяване на тол системата и включване на “допълнителни” услуги за интеграция с НАП, Агенция “Митници” и МВР. За тези услуги пътното ведомство отделя 1.4 милиона лева без ДДС и определя безпрецедентен срок за изпълнение от 45 календарни дни.

Излиза, че АПИ поръчва услуга, за която плаща 31 хил. лв. на ден за софтуерна разработка, в която не се предвижда предаване на скъпи лицензи или някакъв хардуер – чиста софтуерна разработка. Стойността на тази поръчка обаче не е толкова скандална, колкото факта, че АПИ вече е платила 150 млн. лв. на “Капш Трафик Солюшънс” ДЗЗД за такъв софтуер.

Двойно финансиране – веднъж 150 млн., втори път 1.4 млн. лв.

След анализ на техническата документация на обществената поръчка за изграждане на тол системата, става ясно, че Пътната агенция вече е платила 150 млн. лв. и там ясно е посочено, че връзката с НАП, Агенция “Митници” и МВР, както и връзка с ДАНС, Национална служба за охрана (НСО) е част от задълженията на “Капш Трафик Солюшънс” ДЗЗД.

На повече от 27 места в техническата документация и останалите документи съпътстващи официалната процедура по ЗОП е описано, дори как трябва да бъде извършена тази интеграция между НАП, Агенция “Митници”, МВР и други одитни органи.

Въпреки това, агенцията решава да похарчи още 1.4 млн. лв. и да заплати на фирмата още веднъж за нещо, което и е било платено и то с парите на данъкоплатеца.

“Ние правим само бутона, АПИ да си плаща сайтът”

След скандалния провал на старта на електронната винетка, фирмата която получива 150 млн. лв. побърза да излезе с оправдание пред медиите. Тогава от Капш изпратиха съобщение до всички медии, в което компанията отрече да има вина за провала на електронните винетки и обвини Пътната агенция в некадърност. От Капш заявиха официално:

Според подписания договор, Капш е отговорен за изграждането на онлайн магазин за закупуване на продукти за използване на пътната инфраструктура, достъпен чрез бутона “Купи електронна винетка” на страницата bgtoll.bg (…) Капш не е отговорна за изграждането и оперирането на информационната уеб страница bgtoll.bg

Така стана ясно, че Капш били разработили само бутона “купи винетка”, а сайтът bgtoll.bg бил поръчан и изработен отделно от АПИ. След изявление от страна на Олег Асенов от АПИ стана ясно, че всъщност действително АПИ е поръчала сайта bgtoll.bg на българската фирма “УПХ” Еоод, за което държавата е платила 30 хил. лв.

Според техническото задание на обществената поръчка, на КАПШ е възложено да разработи интернет портал и мобилно приложение за продажба на електронни винетки, което всъщност е bgtoll.bg. В процедурата никъде не е записано, че КАПШ има задължение да разработи "бутон за интернет портал"

Според техническото задание на обществената поръчка, на КАПШ е възложено да разработи интернет портал и мобилно приложение за продажба на електронни винетки, което всъщност е bgtoll.bg. В процедурата никъде не е записано, че КАПШ има задължение да разработи “бутон за интернет портал”

Справка с техническата документация отново показва, че на австрийската фирма Капш, вече е било платено и за това, но тя е отказала да го изпълни.

На какъв принцип и защо обаче “УПХ” е получила създаването на bgtoll.bg, не става ясно. “Капитал” се свърза с компанията през януари 2019, като от там обясниха, че те са получили покана от АПИ и впоследствие дружеството е изпратило оферта.

На въпрос до АПИ на какъв принцип е избрана компанията, те уточняват, че са действали по реда, установен в Закона за обществени поръчки. Според него при доставки и услуги на стойност под 30 хил.лв. възложителите могат да доставят директно поръчките без състезание.

Жестока безстопанественост

Казусът с българската тол-система нашумя, още през края на 2018 година, когато стана ясно, че Пътната агенция е сключила скандален анекс към договора за изграждане на тол систамата, който “опрощава” на фирмата Капш над 30 млн. лв. в задължения и доставки, но възнаграждението остава непроменено.

Брифинг на АПИ въ връзкас проблемите около електронните винетки и тол-системата

Брифинг на АПИ във връзка с проблемите около електронните винетки и тол-системата

Така през юли 2019 година след серия от разкрития за незаконностите по приемането на тол системата, вторият национален доставчик на услуги “Телетол” АД сезира прокуратурата за злоупотреба с власт, престъпление по служба, съмнения за кражба и корупция от страна на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Документите и подозрителните връзки

Съгласно Закона за обществените поръчки никой възложител (в случая АПИ) няма право да плаща два пъти за едно и също нещо. Видно от двете процедури обаче, става ясно, че по отношение на тол системата Агенция “Пътна инфраструктура” прави точно това – плаща два пъти за едно и също нещо. Веднъж в процедурата за изграждането на толт системата плаща 150 млн. лв., срещу които очаква от КАПШ да изпълни списък с дейности, част от които е й връзка и интеграция със системите на НАП, АМ и МВР. От друга страна плаща още веднъж 1.4 млн. лв. на “Скейл Фокус” АД за извършване на една от тези дейности, за които вече е платила.

Тук можете да откриете и досиетата на двете обществени поръчки:

 

Поръчка/Договор Цена
“Капш Трафик Солюшънс” ДЗЗД
Досие на обществената поръчка за тол системата
150 млн. лв.
“Скейл Фокус” АД
Досие на обществената поръчка за връзка на тол системата с НАП
1.4 млн. лв.

Интересна е й връзката със “Скейл Фокус” АД. Фирмата е единствен кандидат за изпълнението на поръчката и до сега не е имала опит в изграждането на софтуерни поръчки в рамките на Агенция “Пътна инфраструктура”.

От друга страна на 16 май, 2019 година става ясно, че компанията “Конкорд Смарт Инфраструктура” АД е регистрирана като Национален доставчик на услуги (НДУ) за разпространение на електронни винетки и тол такси.

Конкорд Смарт Инфраструктура” АД е учредено на 20 март 2019 г. Мажоритарен собственик с 98% от капитала е регистрираната в щата Минеаполис компания – Concord Smart Infrastructure Inc. Тя се представлява от Джефри Джон Нортръп. Той и Флорин Ибрани са посочени като крайни действителни собственици.

В съвета на директорите на акционерното дружество влизат трима души – Кирил Георгиев, Ивайло Генов и американецът Джефри Джон Нортръп, показва справка в Търговския регистър.

Ивайло Генов в случая е връзката, която предизвиква интерес, тъй като той е и в съвета на директорите на компанията “Скейл Фокус” АД – същата, на която е възложено да свърже тол системата с НАП за 1.4 млн. лв.

Въпреки обещанията на зам.-мин. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков, че монопол няма да има и, че компанията ще бъде свързана с тол системата, и с нея няма да се случи същото като с “казусът Телетол АД”, по-късно стана ясно, че “Конкорд Смарт Инфраструктура” АД също има затруднения във връзката си с тол системата, въпреки, че има сключен договор за НДУ.

Очаквайте подробности в Общество ОРГ за връзката на Скейл Фокус АД, “Конкорд Смарт Инфраструктура” АД, КАПШ и Агенция “Пътна инфраструктура”.

Общество ОРГ

 

 

 

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден