АПИ пуска обществени поръчки за милиарди левове, как се харчат парите?

© Общество

Обществени поръчки за милиарди левове. Това е реалната ситуация в АПИ. Пътната агенция всекидневно пуска мултимилионни поръчки за ремонт или изграждането на нови отсечки по републиканската пътна мрежа.

Парите от републиканския бюджет отделени за ремонт и строителство на пътната мрежа у нас се харчат с „широки пръсти“. На това стана свидетел нашият екип след проверка на документи с отворени поръчки на структурата в последните месеци.

Време за харчене – 459 928 357 лв

Последната „голяма“ такава поръчка е за пътя I-1 (Е79) „Видин – Ботевград“. Обявената сума по нея е общо 459 928 357 лв, като сумата е без ДДС, които ще бъдат дадени за „разширение и модернизиране на шосето между Видин и Ружинци.

 

Въпреки летния сезон, крайният срок на поръчката е 12 август. Надзорът на същата е оценен на стойност 7 милиона лв., като фирмите, които могат да кандидатстват за него имат време до 15 август. В обявлението за поръчката става ясно, че финансирането ще бъде изплатено чак когато строителството завърши, а финансирането е от държавния бюджет.

Поръчката е разделена на 3 етапа, като всеки от участниците ще може да участва отделно:

1 Обособена позиция № 1 – Път I-1 „Видин – п.в. Макреш“ от км 3+757 до км 33+400;
2 Обособена позиция № 2 – Път I-1 „п.в. Макреш – п.в. Бела“ от км 33+400 до км 47+000;
3 Обособена позиция № 3 – Път I-1 „п.в. Бела – Ружинци“ от км 47+000 до км 58+128,47”

Интересното в случая обаче е, че по обявлението на поръчката основен фактор или 60% по значимост за избора на фирмата изпълнител ще бъде цената. Текстът за изборът на кандидат гласи – „Обществената поръчка се възлага въз основа на „икономически най-изгодна оферта“, която се определя въз основа на критерий за възлагане „оптимално съотношение качество/цена“

 

Отново АПИ, отново монопол

Въпреки това екипът ни помни, че през юни тази година компанията „Джи Пи груп“  предложи оферта от 174,4 млн. лв. за изграждането на пътя Ботевград-Мездра по друга обществена поръчка на АПИ. Тя беше с бюджет от 178 млн. лв.

Въпреки това, заради нареждане на премиера Борисов – „Джи Пи груп“ да бъде извадена от всички държавни поръчки, цената не беше сметната за фактор и поръчката спечели друга фирма – „Обединение МБ Лот 2 2019“. Тя обявява 222 млн. лв като цена или 44 млн. над предвидения бюджет, но въпреки това от АПИ избират нея. Така пътят към Мездра се оскъпи с 44 млн. лв и заради отстраняването на другите 4 кандидата, сред които „Трейс“ и „ГБС“, с което АПИ отново наложи монопол, като за участие в поръчката остана само една фирма. Много експерти обявиха поръчката, която се оскъпява с 400 % за нелогична, след като цените за елементарни неща в нея като например поставяне на пътни знаци са нелогично високи. За пример ще дадем поставянето на пътен знак, което в офертата на „Джи Пи Груп“ е оценено на 25 лв., а в тази на спечелилата – Обединение МБ ЛОТ-2 2019″ – на 128.28 лв.

Припомняме, че eкипът ни Ви информира, че наскоро АПИ наложи още един монопол. Тогава той беше за доставчиците на тол системата у нас, след като пътната агенция прекрати договора на фирма „Телетол“. След това решение решение до вчера на пазара остана едиснтвено „Интелигентни системи“, а през вчерашния ден договор беше подписан с Конкорд Смарт Инфраструктура” АД . За въпросните компании се спекулира, че са близки до компанията, която изгражда тол системата – „Капш“.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!