АПИ започна строежа на 14,5 километровата отсечка от "Калотина" до Драгоман за 165 млн. лв.

АМ ЕВРОПА © Общество

Започна строежа на последната част от АМ „Европа“ от ГКПП „Калотина“ до Драгоман.

Това обяви днес Агенция „Пътна инфраструктура“. Крайният срок за завършването на проекта е 2022г., а цената на въпросната отсечка е 165 млн. лв. Парите са осигурени по програмата за свързване на Европа с ЕС и републиканския бюджет.

„По трасето ще бъдат изградени четири пътни възела – „Калотина“, „Турмашка махала“ при 8-ми км, „Драгоман- Запад“ при 13-ти км при пресичане с път III-813 Годеч – Габер и „Драгоман- Изток“ при 14-ти км“, съобщават от АПИ.

Изпълнител на проекта е „СТРАБАГ БПА“ ДЗЗД, с участници: „Щрабаг“
ЕАД, „Страбаг Сп. з.о.о., Полша“ и „Битумина ГмбХ-България“ ЕООД. Стойността, както съобщихме по-горе е 165 милиона лева, като това прави средно по 11,37 милиона на километър.

От АПИ допълват, че в цената влиза изграждането при 4-ти км. на надлез /екотунел/ за едри бозайници с ширина 40 м с почвена покривка, позволяваща засаждането на дървета и 3-метрова плътна шумозащитна ограда намаляваща светлинното и шумовото въздействие от преминаващите автомобили.

Строителният надзор на проекта ще осъществи ДЗЗД „Надзор Калотина – СОП“, в което са „ТРАНСКОНСУЛТ-БГ“ ООД, и „ПЪТИНВЕСТ-ИНЖЕНЕРИНГ“ АД. Техният договор е за 3,7 млн лв.

Общата дължина на трасето от околовръстното на София до ГКПП „Калотина“ е 48 километра, като е разделено на 3 участъка. Първият от Драгоман до Сливница започна през май 2019г. и е заложен да приключи до декември 2020г. Вторият е модернизацията на първокласния път от републиканската пътна мрежа между Сливница и Драгоман, който ще бъде разширен с по още 1 платно „до магистрални габарити“, казват от АПИ. Третият участък е изграждане на съвсем ново трасе от Северната скоростна тангента до Сливница (16км. отсечка) за която още не е изготвен технически план.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!