АПИ започва мащабни строежи за над милиард лева, които няма, но получава

апи © Общество

Агенция „Пътна инфраструктура“ започна няколко ключови инфраструктурни проекта на които общата сума надхвърля 1 милиард лева.

Започна строителството на участък от пътя Мездра – Ботевград (обща сума на новоизграждащия участък от Видин до Ботевград – 800 млн. лв.)

Стартира поетапното строителство на 13,4 км от път I-1 (E-79) Мездра –Ботевград, лот 2 от км 161 до км 174. Kaкто Ви информирахме по-рано през годината това е една от най-скъпите обществени поръчки пускани някога от АПИ.

Изграждането на направлението Видин – Ботевград /167 км/ започва именно с участъка Мездра-Ботевград. Строителството на близо 33 км от пътя между Мездра и Ботевград е обособено в два участъка – лот 1 /19,3 км/ и лот 2 /13,4 км/. Изпълнител на лот 2 е ДЗЗД „МБ ЛОТ 2-2019“, с участници: „Европейски пътища“ АД, „Водно строителство-Благоевград“ АД и Вахостав-СК, а.с. Стойността на договора е 266 975 906.88 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществява „МБ КОНСУЛТ“ ДЗЗД, в което са: „КОНТПАС“ ЕООД, „СТРОЛ – 2000“ АД, „ЕН АР КОНСУЛТ“ ЕООД, „ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ“ ЕООД и „АРИБАЛ“ ООД. Техният договор е за 2 316 600 лв. с ДДС. За лот 1, който е 19,3 км (от км 174 до км 194), има подписан договор за строител и надзор. Изпълнител е Обединение „ГЕОПЪТ ЛОТ 1“, с участници: „Геострой“ и „Пътстрой-92“. Стойността на договора е 159 599 936, 26 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Мездра Консулт“, в което са: „Трансконсулт – БГ“ ООД и „Рутекс“ ООД. Техният договор е за 1 476 000 лв. с ДДС. Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за
движение в посока, с габарит 20 м, т. е. двойно по-широко от настоящото, което е  с по една лента за движение в посока.

Тунел „Железница“ – АМ „Струма“ – ‭над 238 млн. лв.

Започна строителството на тунел „Железница“ от автомагистрала „Струма“, както
и на пътните участъци непосредствено преди и след него. Съоръжението ще се състои от две ленти и ще е с дължина около 2 км. Това ще е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас.

Изпълнението е обособено в три части – тунела, пътя преди и след него, за да може на обекта да се работи едновременно и да завърши в срока на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

От АПИ съобщават, че в проекта е включено изграждането на системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 108 м и 18 м. и подпорна стена.

Изпълнител на огромната като финанси, а и работа обществена поръчка е Консорциум „АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018“, в който участва уж „отлъчената“ от държавните обществени поръчки преди време от премиера „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, „ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН“ ООД и „ВИА ПЛАН“ ЕООД. Стойността на договора е 185 370 370, 37 лв. без ДДС. Строителният надзор е на „План Инвест Железница“ ДЗЗД. В обединението участват: „ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ“, „ИНФРА ПРОЕКТ КОНСУЛТ“ ЕООД, „Аскос 03“ ЕООД, „СЪРЧ КОРПОРЕЙШЪН СРЛ“. Стойността на договора е 3 994 440 лв. без ДДС.

Част от същия проект са още изграждането на участък преди тунела, посока от София към Кулата с дължина 720 м. Той включва и обслужващ тунелен път при  северния портал и мостово съоръжение. Отсечката ще бъде изградена от ДЗЗД „Железница – Север“, в което са: „ГБС Инфраструктурно строителство“ и друг познайник в АПИ – АД, „Главболгарстрой“ АД и „Главболгарстрой
Интернешънъл“ ЕАД. Стойността на договора е 29 985 345 лв. без ДДС. Строителният надзор на отсечката е възложен на ДЗЗД „ТЕС Консулт“, в което са: „СТРОЛ 1000“ АД, ТРИ-ЕС“ ЕООД и „ЕКСПЕРТ ДЕСИЖЪНС“ ООД. Техният договор е за 599 783 лв. без ДДС.

Отсечката след тунела е с дължина 1,4 км. Там според проекта ще бъдат построени селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни съоръжения, изграждане и реконструкция на инженерни мрежи и др. Изпълнител на строително-монтажните работи е „ПСТ ГРУП“ ЕАД. Стойността на договора е 18 442 297,40 лв. без ДДС. Строителният надзор е на ДЗЗД „ПЪТКОНСУЛТ 2000-КОНСУЛТ 64“, в което са: „ПЪТКОНСУЛТ 2000“ ЕООД и „КОНСУЛТ 64“ ООД. Техният договор е за 465 222 лв. без ДДС. Проектът ще се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., но от АПИ не посочват в какъв процент ще бъде съотношението между държавното и европейско финансиране.

Започва продължението на Южната дъга на Софийския околовръстен път от АМ „Тракия“ до ж. к. „Младост“ – 142 млн. лв.

Започна дострояването на южната дъга на Софийския околовръстен път от АМ „Тракия“ до ж.к. „Младост 4“, което ще струва 142 млн. Финансирането е от държавната хазна. Като за начало и започване на строителството преди няколко дни на заседание на Министерски съвет (МС) се прие отпускането на 14 млн. лв., които вече са на сметката на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ, а оттам на АПИ) с които строителството да бъде започнато. Повечето терени и земи по трасето вече са отчуждени.

Tрасето ще е с дължина от около 6км., като ще свързва кръговото от кв. Младост 4 пред магазин „Технополис“ до  бул. „Цариградско шосе“. Въпросното ще пресича Софийския околовръстен път с по- големите пътни артерии в района ще се осъществява чрез 4 пътни възела – п. в. „Стар Лозенски път“, п. в. Патриарх Герман“, п. в. „Самоковско шосе“, п. в. „Младост“. Ще бъдат изградени 3 пешеходни надлеза и мостове над р. Искър и р. Кална. Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и др. Съществуващият двулентов път ще бъде реконструиран в 6-лентов с две локални платна за движение.

Обществената поръчка по изграждането му спечели  „ГБС – Инфраструктурно строителство“ АД.  Сумата, която държавата ще плати на старата си познайничка „Главболгарстрой Холдинг“ АД  по договор е 142 741 559,46 лв. с ДДС. Срокът за изпълнението на проекта е 910 дни.

Oбходен път на с. Камено – 2 милиона лева

Започна строителството и подготвителните работи за изграждането и на нов обходен път на град Камено. Инвестицията е за над 2 млн. лв. Изпълнител на обекта е „Трейс Груп Холд“ АД. Строителният надзор е възложен на „План Инвест Пловдив” ЕООД. Срокът за изпълнение е 105 календарни дни.Тунелът ще бъде с две отделни тръби за движение с дължина по около 2км.

 

Технически проект на околовръстен път на Пловдив – близо 4 милиона лв.

На 28.10.2019г. Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира тръжна процедура за
изработването на технически проект и подробен устройствен план за Околовръстен път на гр. Пловдив. Дължината на обходното трасе ще бъде 18,7 км. Индикативната стойност на поръчката е 3 750 000 лв. без ДДС, а парите идват от държавния бюджет. Трасето ще включва участък от път ІІ-86 Пловдив – Асеновград като началото е при отделянето му от път І-8 Пазарджик – Пловдив, а краят е при новоизграждащото се кръгово кръстовище между път ІІ-56 Брезово

В същата обществена поръчка участва и проектирането на път ІІІ-805 п. в. Царацово – Съединение, който се отделя от път І-8 Пазарджик – Пловдив в северна посока към АМ „Тракия“. В проекта АПИ посочва, че двата пътя ІІІ-805 и път ІІ-86 оформят западен околовръстен път на гр. Пловдив. „Чрез него се осъществява една от връзките към гр. Пловдив, а от друга осъществява връзката на АМ „Тракия“ с Област Смолян“, пишат още от АПИ.

В същия проект от АПИ пуснаха обществената поръчка и за определяне на изпълнител при строителството на мост над река Марица при 6 ти км на път III- 667 Плодовитово – Асеновград е в ход . Мостът ще е с дължина от около 230м. От пътната агенция дават прогнозна стойност на този проект около 5 239 477 лв. Кандидатите могат да изпращат офертите си до 9-ти демекври за техническия проект на околовръстното на Пловдив и до 12-ти за моста над Марица при Плодовитово.

Ремонт на третокласния път Габрово – Узана – 1 милион лв.

Стартира ремонт на отсечка от 1,3 км от третокласния път III-5006 Габрово – Узана. Ще се обнови участъкът между Хаджицонев мост и кръстовището за кв.
„Радецки“ в Габрово. Ремонтните работи са за 724 хил. лв. с ДДС и се изпълняват от пътноподдържащата фирма за област Габрово.

Ремонтът на 15,6 км от третокласния път Юпер – Бисерци / област Разград – 2,4
млн. лв. с ДДС.

Започна ремонтът и на 15,6 км от третокласния път III-2102 Юпер –
Бисерци. Пътят е окачествен от АПИ като най-прекия маршрут между областите Разград и Русе. Сумата по въпросния ремонт е общ с бюджета за поддържане на републиканските пътища в област Разград – 2,4 милиона лв.

Изграждане на ново кръгово кръстовище Пловдив – Асеновград – 2,3 милиона лв. с ДДС

Преди 8 дни започна изграждането на новото кръгово кръстовище при 14-ти км на път II- 86 Пловдив – Асеновград. То ще замени съществуващото кръстовище на входа на град Пловдив при пресичането на пътя с улица „Асеновградско шосе“. С осигуряването на кръгово движение с три ленти ще се повиши пътната безопасност и ще намалеят предпоставките за пътни инциденти. Проектът се финансира със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за над 2,3 млн. лв. Изпълнител на обекта е „ИСА 2000“ ЕООД. Строителният надзор е възложен на „План инвест Пловдив” ЕООД. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е със срок на изпълнение от 6 месеца.

Какво показват сметките?

Сметките показват общо 1 милард, 191 милиона и 700 хиляди лева. За сравнение бюджетът който утвърждава на АПИ за 2018г. Николай Нанков в качеството си на Министър на регионалното развитие и благоустройството от приходи е 348 милиона лева.

Малка част от въпросния милиард лева по-горе е финансиран от Европейски програми, а в крайна сметка липсата за дофинансиране от Европейските програми и бюджета на АПИ се поема с еднолични решения за отпускане на още и още средства от Министерски съвет на редовните му заседания. Националното тол управление, което трябва да носи средстав на АПИ все още също не може да се самоиздържа, защото тол системата не е стартирала, а явно глобите от винетки не са достатъчни. Припомняме, че през август тази година правителството им отпусна 90 млн. лв. за незанйни разходи от парите на тол системата, която все още не е в експлатация и не е ясно дали ще стартира на 1 февруари – 2020г.,когато това е заложено.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!