Автоинструктори затварят центъра на София в 12ч. за протест

Автоинсструктури на протест © Общество

Очакват се около 1000 учебни автомобила, които ще започнат протеста на площад „Княз Александър I Батенберг“.

Очаква се в хода на протеста те да продължат по бул. „Цар Освободител“ от ул. „Раковска“ до площад „Незаисимост“.

В 13:30ч. протестиращите имат среща с Министъра на образованието, а в 14:30 с Министъра на транспорта в съответните им ведомства. В движението си между държавните сгради протестното шествие ще продължи.

Автоинструктурите настояват да бъде отменена заповедта, с която броят на часовете по кормуване се увеличава от 31 на 42. Според същите, това прикрива корупционна схема. 

„Има сключен договор за разработване на електронна система за проследяване на обучението през юни месец 2018г., а всъщност в работната група решение за такава система се взима през месец юли. Как така един договор бива сключен още преди да е взето решение за тази концепция?”, заяви председателят на Българския автоинструкторски съюз – Трендафил Маринов,

„Наистина има сключен договор за разработване на концепция, като договорът и разработката по него все още не са приети. Утвърденото от министъра на образованието е промяна в учебната документация, която е обвързана с промяна в „Наредба 37”, регламентираща реда за обучение. Към този момент промяна в същата наредба не е предвидена, ако не се постигне съгласие с бранша. Не е възлагана разработка на софтуер или система, а само концепция за обучението. Ще се приеме в този вид зависи от това дали браншът е съгласен да има такъв контрол”, коментира Бойко Рановски, изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация”.

Излизаме на протест, за да бъдем чути. Крайно време е да бъдем чути, че жертвите по пътищата не се дължат на лошо обучение на шофьорите. Трябва да се зададат въпросите – кой дава книжките, каква е методиката за провеждане на изпита, защо се купуват книжки?„, пък каза вчера по бТВ Малина Бундаренко от Съюза на българските автомобилисти.

„Методичното увеличение на часовете за практическо обучение на шофьорите – няма да реши проблемите. И сега могат да се взимат допълнителни часове, наредбата го разрешава. Никой не е направил анализ на едно тежко произшествие, но всеки обвинява лошите инструктори. Със системата за контрол на изпита се въвежда една корупционна практика. Категорични сме в това. Ето и фактите – преди още да е взето решението за увеличаване броя на часовете, започва разработването на GPS система за контрол, като се планира за този контрол да се заплаща на една частна фирма. Контролът върху обучението е грижа на държавата и по принцип тя си поема разходите за него.

Системата за GPS контрола започва да се разработва преди да са утвърдени промените в учебната документация, т.е. преди да е ясно дали е нужна. От държавната администрация никой не иска да обясни, но разработчикът на системата за GPS контрола обяви в медиите, че за ползването ще трябва да им се заплаща такса. За разработването на системата за контрол е сключен договор с фирма, която няма наети работници, не внася осигуровки, няма публично оповестени резултати от дейност в сферата на обучението на водачи или безопасността на движението, както и в IT областта. Държавата бяга от отговорностите си“, заяви още Бундаренко.

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 1

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Avatar 14 ян. 2020 в 12:18

    То кое не е купено в тая държава. За всяко нешо корупция. Хайде да се промени нещо дано!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!