Бившият директор на „Рено-Нисан“ се укри от правосъдието с едно от най-грандиозните бягства в историята

Карлос Гон © Общество

Карлос Гон, който е едно от големите световни имена в автомобилната индустрия, завърза грандиозен скандал в няколко държави, по чиято история спокойно може да се направи касов холивудски филм.

Гон беше задържан в Япония по 4 обвинения, включително недекларирани доходи и обогатяване чрез плащания на автодилъри в Близкия изток.

Бившият генерален директор на автомобилната група Рено-Нисан-Мицубиши Карлос Гон

След като съдебният процес по обвиненията е влязъл в сила, Гон е пуснат под солидна парична гаранция, при много затегнати мерки за сигурност. Поне така твърдят властите в Япония.

При такива условия обаче остава загадка как роденият в Бразилия в семейство на ливанци 65-годишен Гон е стигнал до Ливан, откъдето вчера пусна свое изявление по темата.

В него той заяви, че се намира в Бейрут и че бяга от „политически мотивирано преследване“

„Няма повече да бъда държан като заложник от повредената японска правораздавателна система, в която по презумпция си виновен, дискриминацията е масова и се отказва спазването на основни човешки права.

„Не съм избягал от правосъдието – избягах от несправедливост и политическо преследване. Сега най-после мога да комуникирам свободно с медиите и мисля да започна контактите си с журналисти от следващата седмица“, казва той.

Как обаче изчезването се е случило, не е ясно на никого от официалните власти в Япония. Адвокатите на Гон в страната твърдят, че при тях се намират трите му задгранични паспорта – бразилски, ливански и френски, а граничните власти в Япония казват за телевизия NHK, че не е преминавал човек с такова име.

Твърде вероятно е при такива обстоятелства Гон да е преминал с фалшив паспорт или чужд такъв, въпреки, че той е изключително разпознаваем в страната, след като миналата година опита да се маскира като строителен работник за да се скрие от медиите.

Седем души, двама от които служители на истанбулското летище „Ататюрк“ са задържани в Турция заради скандала

Бившият генерален директор на автомобилната група Рено-Нисан-Мицубиши Карлос Гон

Сред задържаните са авиопилоти, служител обработващ багажа и други двама служители на летището, които са обвинени в укривателство. Преминаването на Гон през южната ни съседка е станало в понеделник, като никой не го е регистрирал като пристигащ или отминаващ. В 5:30 ч. сутринта Гон отпътува от Истанбул с друг самолет за Ливан/Бейрут.

Ливанската телевизия Ем Ти Ви съобщава, че бившият директор на Рено-Нисан-Мицубиши е използвал френски паспорт заради международните спогодби, чужд паспорт и частен самолет.

От същата медия твърдят, че за да избяга от зорко пазения си дом в Япония ливанецът се е смесил с паравоенна групировка, която пък се е смесила се с членове на музикална група.

Първоначално музикалната група е изпълнила част от репертоара си в дома на Гон, а след това част от групировката, смесена с групата го изнася в калъф на музикален инструмент.

Според Ройтерс Гон се е срещнал веднага след пристигането си в Бейрут с президента Мишел Аун.

Планът ливанецът да се измъкне от Япония, което беше последният обрат в едногодишна сага, която разтърси световната автомобилна индустрия, беше изработен за три месеца, посочват близки до Гон източници на световната информационна агенция.

„Това беше много професионална операция от началото до края“, заявява единият от двата източника на медията.

Бившият генерален директор на автомобилната група „Рено-Нисан-Мицубиши“ Карлос Гон , излизайки от къщата си в Япония напът за съдебната зала през април, 2019г.

Ливанските власти пък отрекоха да е имало официална среща между Гон и президента Аун, но източници на световните медии посочват, че такава е имало и на Гон е обещана правителствена подкрепа, а той е благодарил на президента и неговата съпруга за подкрепата им, която е получил докато е бил в ареста в Япония.

Властите в Ливан обявиха още, че срещу Гон няма да бъдат започвани правни процедури, понеже за тях той е влязъл в страната легално с френски паспорт, въпреки че адвокатите в Япония твърдят, че и 3-те му паспорта са в тях. От Френското външно министерство пък заявяват, че нямат информация по случая.

Сагата изглежда ще завърши с щастлив край за „беглеца“ Гон, който е почти невъзможно да бъде екстрадиран след официалното заявление на властите в Ливан, че срещу него няма да бъдат повдигани правни процедури и след като Япония има споразумение за екстрадиция само със САЩ и Южна Корея.

„Файненшъл таймс“ публикува информация според която бягството на Гон е организирано от групировки от 3 държави, с помоща на контакти на братята му в Турция и на неговата съпруга – Карол.

„Уолстрийт джърнъл“ пък пише, че Гон се е решил на въпросния ход, след като е сметнал, че няма шанс да се защити в съда, където Японското правителство поддържа 99% ефективни присъди за обвинените и където прокуратурата не започва процес, преди да е сигурна в спечелването му. Според бившия шеф на гигансткия автомобилен френско-японски клъстър – зад цялата история стоят негови колеги от управителния съвет на „Нисан“, които са саботирали сближаването между японския производител и „Рено“, най-големият акционер в компанията.

Какво е бъдещето пред „мъжа от Давос“ след може би едно от най-великите изчезвания според редица световни медии?

Спекулациите около бъдещето на Гон са много, но основните сред тях са такива, че символизиращият световния автомобилен бизнес бивш шеф на „Рено-Нисан-Мицубиши“ ще живее в близките години в Ливан, където ще помогне на бъдещия следващ премиер на страната Хасан Диаб да излезе от финансова криза, в която се намира страната му.

В последствие той би могъл да пътува навсякъде из света освен в САЩ и Южна Корея, с които Япония има споразумение за екстрадиция.

Към момента той живее в столицата на Ливан в сграда, която е силно охранява от частна охранителна компания.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!