Борис Бонев от „Спаси София“ и неговата концепция за кмет на София (Част I)

Борис Бонев Спаси София © Общество

Местни избори 2019 са насрочени за 27 октомври, 2019г. Остават около 2 месеца до избирането на кметове и общински съветници по различните населени места у нас.  Въпреки, че предизборната кампания все още не е започнала и някои от водещите партии не са обявили кандидатите си, то други вече са факт и екипът на Общество ОРГ започва да Ви запознава с всички кандидати за кмет на София. Един от тях е й Борис Бонев – непартиен, независим кандидат за кмет, един от основателите на организацията „Спаси София“, която през всички скорошни предишни години се опитваше да помогне на Столична община. Да помогне с решения, а и да акцентира върху проблемите. Именно с него Ви срещаме като начало на нашата рубрика „Местни избори 2019“, в която ще се опитаме да Ви срещнем с всеки един от кандидати за кметове на София и да Ви запознаем с неговите основни предложения и възгледи, но не в масов медиен стил (повърхностно), а във възможно най-широки детайли. Затова и интервюто ни с него ще бъде в няколко части. Ето и първата:

 

Кои са основните акценти във Вашата програма, знаем, че вие направихте най-дългата предизборна програма в историята на София, която е й достъпна онлайн, адмирации за което!

– За нас беше много важно да можем да приложим целият си опит, натрупан през 10-годишната ни дейност като гражданска организация, да приложим добри практики на най-добрите европейски градове. Всъщност ние имаме многобройни ценни контакти както с представители на местната власт на редица европейски столици, така и с други градски движения.  Този опит ни позволи да филтрираме възможните решения, защото не всичко може да бъде реализирано у нас, и по този начин да направим един план, който да е подробен, амбициозен, с мисъл за
бъдещето и който да решава отдавна наболелите проблеми.\

Основните 3 приоритета, заложени в нашия План, са:

– София да стане много по-чист и подреден град, град в който ни е приятно да живеем;
– Да бъде проходим и свързан град, развивайки всички форми на градска мобилност;
– Да бъде оживен и автентичен град, със съхранено културно наследство и уникален дух;

 

Какви са мерките, които ще предприемете за да се случат тези приоритети, които си поставяте?

На база на тези приоритети ние сме разписали над 500 мерки, които са качени в
нашата програма. Основна пречка пред подредения и удобен град е презастрояването на кварталите. Особено в южна София. Имаме смело решение, което решава проблемът генерално, не на парче. Toва е изграждането на един изцяло нов квартал в северна София, до едно прекрасно езеро при ж.к. Левски Г. Символично сме го кръстили „Нова София“.

Идеята ми е общината да се възползва от общинския терен и първо да построи инфраструктурата, след което да се позволи строителството. По този начин основния проблем на презастроените квартали – недостатъчната или липсваща инфраструктура ще бъде предварително решен, а общината ще може по специална методология да разменя проблемни имоти в презастроени
квартали с имоти в „Нова София“. По този начин ще намалим натиска над презастроените квартали и ще спрем влошаването на качеството на живот и най-сетне да обърнем внимание на северните части на София, които през годините бяха изоставени. Това е шанс за балансирано развитие на София. Подобен успешен подход на разширяване, не уплътняване на градовете има в Амстердам, Виена, Стокхолм, даже в Пловдив.

 

Кое е точното място в северна София, в което смятате да застроите предлагания от Вас нов квартал – „Нова София“ и какъв е бюджетът който сте разчели, че Ви е необходим за това?

– Мястото, което ние сме избрали е предвид даденостите му – на общински терен северно от кв. Враждебна и ж.к. Левски Г. Намира се в изключителна близост до Северната скоростна тангента и Източната тангента. Тоест, инфраструктурно бързата връзка с другите части на София е обезпечена. Един от големите му плюсове е, че се намира до езеро и затова сме предвидили и крайезерен парк, даващ високо качество на живот в този квартал. Осъзнавам, че такива визионерски проекти не могат да бъдат напълно осъществени за един мандат. През следващата година ще отворим темата и ще се разработва нов общ устройствен план (ОУП) на София. Той ще е за следващите 15 години. Сега е момента кажем в какъв град искаме да живеем, да си поставяме максимално високи цели. В тази връзка построяването на инфраструктура за нов квартал в северна София няма да се реализира веднага, но процесът трябва да започне. Трябва да започнем да мислим с реални действия за развитие на северна София и спиране на презастрояването на съществуващите квартали. Необходимите средства са в рамките на разумното, особено предвид факта, че теренът е изцяло общински и е далеч по-евтино и целесъобразно общината да инвестира в него, отколкото да гаси пожари при изникването на поредния протест на столичани. С този механизъм спестяваме пари за отчуждения и подобряваме качеството на живот в столицата.

 

Следващият акцент на който искахте да обърнете внимание, „проходим и свързан град“, какви ще бъдат Вашите мерки там?

– Ние от „Спаси София „през годините направихме много за мобилността в София –критикувахме лошото състояние на инфраструктурата и давахме работещи решения. Припомням, че се преборихме за нощен градски транспорт, за ремонт на тротоари, нови БУС ленти, нови разписания и линии. Но има много още какво да се желае. Опасните и разбити тротоари из целият град са срам за европейска столица. Липсата на достатъчно редовен и удобен градски транспорт и липсата на достатъчно паркоместа. Тоест, когато говорим за проходим и свързан град е много важно да обърнем внимание на всички участници в градската мобилност: пешеходци, шофьори и градски транспорт. Предложили сме да има специална
програма за ремонт на тротоарите, която всяка година да разполага с бюджет от минимум 25 млн. лв, където ще са необходими последователни усилия за да решим окончателно проблема с неравните тротоари.

 

А по отношение на градския транспорт?

– От много малък съм голям фен на градския транспорт, а през годините натрупах много знания за това какво трябва да се направи, за да се решат проблемите. Градският транспорт е кървоносната система на всеки голям град и без добър транспорт София издъхва. Ясно ми е, че хората избират градския транспорт само когато той е бърз и удобен. Защото и на мен не ми се чака 20 минути на 40 градуса, без навес. Ще поемем по нов път – целта не е само да се купуват нови автобуси, но и да се изграждат нови трамвайни трасета, пускат нови автобусни
линии, взаимната им интеграция и удължаване на метрото.

Искаме да изградим и нови обществени паркинги. Това беше и целта на въвеждането на Синя и Зелена зона в София – с приходите да се строят публични паркинги. Това не се случва и в резултат днес градът ни е тотално заринат от автомобили, пакрирали на всякакви места: в градински, по тротоарите и площадите. Говорим не само за буферни паркинги, но и многоетажни подземни и надземни паркинги както в центъра, така и в кварталите. Моя идея е да се възползваме от монтажни паркинги, които са идеални за кварталите. С тях ще се удвои капацитета на съществуващите, без да се заема по-голяма площ. Няма как при този голям автопарк в София, да продължаваме да си затваряме очите за проблемите с паркирането.

 

Какви са мерките по третия Ви приоритет – „оживен и автентичен град“?

– Много искам да запазим автентичния дух на София – прекрасните къщи, зелените улици с павета, хармонията в града. Като кмет на София това ще бъде моя лична кауза – ще взема много по-активна роля в битката за опазване и реставриране на старите сгради на София. Тук е момента да спомена и Стандарта на красива градска среда. Искаме да разработим такъв, който да включва всички елементи на градската среда: от кошчетата и пейките, осветителните стълбове, бордюрите и фасадите… тези правила трябва да бъдат разписани, за да получим
качествена, автентична и последователна градска среда.

Важно за мен е София да има и повече пешеходни зони. Освен, че правят града по-приятен за хората, пешеходните зони са изключително доказал се начин за промотиране на местния малък бизнес. Капана в Пловдив е доказателство, че всеки европейски град се нуждае от спокойна зона за отдих, култура, събития и социализация. Затова сме предвидили в „плана“ част от малките улици в центъра да бъдат превърнати в свързани пешеходни зони. По този начин даваме повече пространство на хората. Нека не забравяме, че в крайна сметка всички сме пешеходци и затова трябва да сме по-толерантни.

 

Бихте ли дали примери за улици, които, ако спечелите ще станат пешеходни?

– Веднага Ви казвам „Шишман“ и „Съборна“ са две улици, които са част от централното пространство на София. „Съборна“ свързва площад Света Неделя с градската градина, а „Шишман“ – „опашката на коня“ със Св. Седмочисленици. Това са улици, които задължително трябва да станат пешеходни за да се даде възможност да се направят свързани пешеходни маршрути в София. Важно е обаче когато се взимат такива решения това да бъде много добре обсъдено с живущите в района и да им предоставим алтернатива. Осъзнавам, че имаме сериозен проблем с паркирането в центъра и не можем да кажем „ние Ви затваряме, пък „Вие се опавяйте“. Има начин тази промяна да бъде комуникирана с живущите и те да бъдат включени в нея.  Мисля, че на София ѝ липсва компетентно управление с ясна визия за бъдещето. С енергия честно да се комуникира и дебатира с гражданите. Като градски активист, смятам, че съм именно такъв. И това има значение, защото подобренията в София трябва да стават в диалог с нашите съграждани, не въпреки тях. Не чрез недоизмислени проекти като Графа, а стъпвайки върху експертиза и международен опит. Навсякъде виждам, че софиянци сме готови за промяна, не само на личността, но и на модела и на посоката на развитие на столицата.

 

Очаквайте скоро следващата част от интервюто ни с Борис Бонев от „Спаси София“!

 

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!