Борис Бонев от “Спаси София” и неговата концепция за кмет на София (Част II)

Борис Бонев Спаси София © Общество

Местни избори 2019 са насрочени за 27 октомври, 2019г. Остават около 2 месеца до избирането на кметове и общински съветници по различните населени места у нас.  Въпреки, че предизборната кампания все още не е започнала и някои от водещите партии не са обявили кандидатите си, то други вече са факт и екипът на Общество ОРГ започва да Ви запознава с всички кандидати за кмет на София. Един от тях е й Борис Бонев – непартиен, независим кандидат за кмет, един от основателите на организацията “Спаси София”, която през всички скорошни предишни години се опитваше да помогне на Столична община. Да помогне с решения, а и да акцентира върху проблемите. Именно с него Ви срещаме като начало на нашата рубрика “Местни избори 2019”, в която ще се опитаме да Ви срещнем с всеки един от кандидати за кметове на София и да Ви запознаем с неговите основни предложения и възгледи, но не в масов медиен стил (повърхностно), а във възможно най-широки детайли. Затова и интервюто ни с него ще бъде в няколко части.

Първата част вече е публикувана в Общество ОРГ. Ето и втората:

 

Паркирането е една част от проблемите свързани с движението в София, има и друг проблем свързан с тях, а именно това, че всяко семейство разполага с няколко и въздухът в града особено зимата е адски мръсен. Естествено това се дължи и на много други фактори, но какви са Вашите мерки за справяне с този проблем?

– Безспорно това е изключително голям проблем. По статистика на СЗО, всяка година мръсния въздух в столицата отнема живота на около 900 наши съграждани. Това е изключително тежък, непоносим, социален данък, който всички плащаме. Трябва да заявим директно, че този сериозен проблем ще изисква сериозни мерки. Първата стъпка за решаване на проблема е да разполагаме с точна информация. Кои са източниците на замърсяването, къде са те и колко точно е замърсен въздухът в София. Това нямаше как да се случи досега само с 5 станции за измерване качеството на въздуха, една от които е поставена на Витоша, при ТВ кулата на Копитото. Трябва да се осигури покритие с измервателни станции из цяла София, но поставени не в парковете, така че да показват по-ниски резултати от реалните, а на кръстовищата и там където има най-голяма концентрация на хора. Кварталите с предимно ниско застрояване, като например Овча купел, Горубляне, Орландовци, Симеоново, Драгалевци … се отопляват предимно на твърдо битово гориво и са сериозен източник на вредни емисии. Там замърсяването е много по-голямо от замърсяването от битово
отопление в центъра на София. Да не говорим, че реално никой не контролира какво се гори в по-бедните райони, особено в Христо Ботев, Филиповци, Факултета. На база на тази информация ще можем да разработим нов модел за справяне с мръсния въздух, защото съществуващият досега е само проформа, и се доказа, че не функционира. Имаме и съвсем конкретни мерки:

– Тотална забрана на горене на всякакви забранени материали като пластмаса,
текстил, масла… За съжаление, понеже липсва контрол, има доста хора които горят каквото намерят. За да може Общинска полиция и Столичен инспекторат да си влязат в ролята на ефективен контролен орган, ще закупим специални дронове, които замерват замърсяването, излизащо от комина и при надвишаване на нормите, дават основание за проверка в частен имот. Този модел работи успешно в редица градове, не изисква много средства и е доказано ефективен. Това елиминира пречката за навлизане в частен имот, който засега Столичната община не може да реши, понеже няма инструменти да провери дали съседа ни трови или не. Вижда се черно на бяло какво се гори, дронът го документира и се получава глоба. Много е важно също така да има стандарти, които да се регламентират какви дърва и въглища се изгарят. В дългосрочен план е необходимо повече софиянци да се отопляват на чисто гориво. За целта предвиждаме разширяване на газопреносната и топлофикационната мрежа, еко пелети и т.н.

– Ограничаване на замърсяващите автомобили също е много важно, защото в момента никой не санкционира автомобилите без катализатори. Това е нарушение на закона и дава право на Пътна полиция веднага да изключи от движение тези автомобили.

За да довършим проблемите свързани с автомобилите, доколкото знам в София има не повече от 5-6 зарядни станции за електромобили, смятате ли да изградите още такива?

– Факт е, че София изостава от много други европейски столици по изграждането на станции за зареждането на електрически автомобили и това е една от причните тези автомобили да не са толкова популярни. Със сигурност общината и частни инвеститори трябва заедно да работят, за да осигурят адекватно покритие и то за станции за бързо зареждане (т.нар. supercharger-и). Все пак нека имаме предвид, че електрическите и хибридните автомобили замърсяват значително по-малко от обикновените, но те заемат същото място в града. Тоест, нашата цел е не само да стимулираме ползването на по-екологични автомобили, но и сваляне на хората от личните автомобили, осигурявайки качествени алтернативи. Това включва редовен градски транспорт, възможности за споделено пътуване, велосипедни алеи и буферни паркинги в периферията.

Като говорим за начините на придвижване в столицата, сега Столична община заяви, че изготвя паркинги за тротинетки, но повечето велоалеи в столицата са неизползваеми и опасни. В този ред на мисли какво мислите да направите по този въпрос?

– В екипът ми има специалисти по велосипедно движение, не само активни
колоездачи. Трябва да разберем, че начинът на проектиране и изпълнение на
велоалеите в София към момента е неправилен. Те противоречат на наредбите, не са безопасни, свързани и удобни за каране. Един от основните принципи при
изграждането на велоалеи по света е един родител на 12 годишно дете да може
спокойно да го пусне и да не се притеснява.

В този ред на мисли, ще възложа одит на съществуващите велоалеи в София, след което да бъдат отстранени всички нередности. На следващ етап те трябва да бъдат свързани в мрежа, която свързва не само центъра, но и периферните квартали. Подобно на метрото, ако транспортната мрежа е малка, тя не върши работа на хората, но с нейното разрастване, тя привлича нови ползватели. Няма как да очакваме велосипедисти, когато велоалеите ни стигат отникъде до никъде и не са безопасни. Затова ние искаме те да ни служат за всекидневно придвижване до работа например и да са част от транспортните алтернативи в София. За целта ще разработим маршрути до метростанциите, където да бъдат поставени паркигни за велосипеди и гардероби. Електрическите тротинетки също разчитат на тази инфраструктура, защото тяхното място не е на тротоара.

Какви са Вашите планове за големите квартали, например Младост, който е абсолютно блокиран в пиковите часове, а наскоро общинския съвет одобри строеж на многоетажна сграда на турски инвеститор точно на булевард Александър Малинов, което допълнително ще увеличи и без това големите задъствания в района сутрин и привечер?

– Абсолютно сте прав, Младост е напълно блокиран. Целият квартал се придвижва по бул. Ал. Малинов, който не може да поеме толкова много трафик. За да се подобри ситуацията, трябва да бъдат изградени връзките към другите квартали. Именно затова за мен е приоритет завършването на бул. Копенхаген, свързващ Младост и Дружба, където е заложена и трамвайна линия. Той постоянно се залага в програмата на Общината, но реално нищо не се прави. Недопустимо е толкова важен булевард, даващ толкова ключова връзка да се бави с десетилетия и да няма план за неговото изграждане. Ако сметнем разходите на хората в задръстванията, и ги сравним със средствата, необходими за изграждане на булеварда, щяхме да получим доказателство за неефективното управление на София.

Подобна е и ситуацията в Люлин – най-големият квартал в България, който от години е забравен от Столичната община. Там над 10 години чакаме довършването на пробивът Петър Дертлиев, даващ нова връзка между квартала и Околовръстния път. Говорим за отсечка от около 500 метра и лично ме е срам, че Столичната община все още не може да я направи. Същевременно през цялото време се говори как се влиза в кварталите и те са приоритет. Оставянето на най-големия квартал на столицата без пукната инвестиция, е всичко, но не и навлизане в кварталите.

Едно от хубавите неща на Люлин е, че все още не е застроен до такава степен, както да речем е Младост. Ние все още можем да го спасим от това – да се изгради инфраструктурата и да се облагородят междублоковите пространства. Същото се отнася и за повечето северни квартали, които нямат никакви инвестиции, но разполагат с огромен потенциал за развитие, който не бива да бъде пропилян.

 

Очаквайте скоро следващата част от интервюто ни с Борис Бонев от „Спаси София“!

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!