Борис Джонсън все пак ще поиска отлагане на Брекзит ако не сключи споразумение с ЕС

© Общество

В случай, че британският премиер Борис Джонсън не успее да сключи споразумение с ЕС за Брекзит, Великобритания отново ще моли за отлагане. Това става ясно от писмени уверения на британското правителство, получени във Върховния съд на Шотландия. Новината, разгласена от британският адвокат Джо Моъм, беше съобщена и от BBC.

Към момента официалната позиция на Борис Джонсън все още гласи, че Великобритания напуска ЕС на 31 октомври 2019 г. със или без сделка

Тази седмица Джонсън представи своя нов план за „развод“ с ЕС. В него има вариант след излизането на Великобритания, Северна Ирландия да продължи да спазва единния пазар и митническия съюз на ЕС. По този начин ще се избегне физическа граница между Северна Ирландия, част от Обединеното кралство и Република Ирландия, част от ЕС. Именно такава физическа граница може да се превърне в „ябълка на раздора“ и да разруши все още крехкия мир в областта.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства предложението, което определи като „напредък“, но отбеляза, че ако Великобритания напусне ЕС по този начин, проблемът с митническите проверки остава.

Предпазлива беше позицията и на премиера на Република Ирлания Лио Варадкар, според когото планът на Джонсън не постига целите, заложени при преговорите, но разговорите за постигане на компромис трябва да продължат.

Общество ОРГ
Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!