Борисов обяви, че няма опасност от воден режим и в Ботевград, какво обаче сочи хронологията?

Бойко Борисов и кметът на Перник © Общество

„Днес министър-председателят Бойко Борисов се срещна с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов по повод водоснабдяването в града.

Градоначалникът запозна премиера с проблемите и реалната ситуация с водата в района. Ботевград се водоснабдява от язовир „Бебреш“.

В рамките на разговора министър-председателят Борисов разпореди на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева да провери местния ВЕЦ „Бебреш“ дали работи извън обхвата на своето разрешително, издадено от „Басейнова дирекция“. А на регионалния министър Петя Аврамова премиерът разпореди да окаже съдействие на местната управа на Ботевград по отношение на ВиК мрежата.

По време на срещата бе изтъкнато, че към настоящия момент няма непосредствена опасност от режим на водата в Ботевград. През последните месеци ВиК екипите са предприели активни действия по ремонт на ВиК мрежата в града, в резултат на което загубите на вода са намалели с 6% за последния месец.

„Разпоредил съм наблюдението на язовир „Бебреш“ да продължи ежедневно, за да се гарантира вода за жителите на района“, категоричен бе премиерът Борисов в разговора си с Иван Гавалюгов.

Към момента полезният обем на водата в язовир „Бебреш“ е почти 1 500 000 куб. метра като среднодневно от него се черпят около 14 хиляди куб. метра.

Това означава, че водоподаването е осигурено за поне близо 4 месеца, бе подчертано по време на срещата.“

Горният текст получихме днес на редакционната ни поща от правителствената пресслужба. Неслучайно избрахме да акцентираме върху последното изречение. Вижте следващите 2 снимки от публикувана информация в сайта на МРРБ отпреди 3 години:

„Перничани бяха уплашени, че ще останат без вода при ремонта, но намерихме решение“, обяснява през 2017г. тогавашния Министър на регионалното развитие и благоустройството и към момента зам.-настоящ такъв (поради наръчника на недосегаемите).

Той казва това във връзка с уверение от негова страна, че с този ремонт експлатацията на язовир „Студена“ ще се удължи с 50 години.

Вижте и видео, в което Лиляна Павлова обявява, че започва ремонт за 32 милиона лева (с финансиране от държавния бюджет и Световната банка) по ремонт на язовирната стена, водната кула, водопровода и ремонт на пречиствателната станция (което се прави и сега за 30 млн. лв.).

Припомняме думите на понастоящем зам.-министър Нанков отпреди отпреди два дни, които много приличат на горепосочените от 2017г.

„По повод предупреждението за намалени водни количества в язовир „Бебреш“, който водоснабдява Ботевград – заявявам, че към момента няма непосредствена опасност от режим на водата в града и в язовира има вода за около 120 дни, дори без никакъв нов приток. Ситуацията се следи всекидневно от компетентните институции и вече е начертан план за действие“, каза Нанков.

Точно поради тези думи и познавайки хронологията на събитията ни е малко трудно да повярваме на премиера и неговата позиция днес, че опасност за режим на водата в Ботевград няма.

Няма и уверение за това какво е положението в Шумен и Търговище. Водата в язовир „Тича“ е достатъчна поне за 10 месеца, показват разчетите на ВиК оператора, увери преди дни отново Нанков.

Статистиките сочат, че към момента общо за страната загубите на вода заради остарялата ВиК инфраструктура са средно 59%.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!