Борисов обяви нови мерки срещу заразата от коронавируса у нас

Бойко Борисов © Общество

Той заяви, че заповедта с въпросните мерки се пише в момента и се пуска, преди броени минути на посещение в завод „Интендантско обслужване“ – Калофер.

Премиерът заяви, че въпросните мерки ще бъдат приети след написването им, а те са били обсъдени с щаба.

„Днеска издадохме заповед, блокирахме износа на хинина. Въобще на всички лекарства, които ги дават, че са подходящи.

„Разпоредил съм на Министъра на здравето и МВР – паркове, градини, да минават полицаите и да прибират хората. Една мярка сега обсъжда щаба да направим магазините сутрин например от 5 до 8 да работят само за възрастни хора . Тогава да излизат и да се прибират. И на областно ниво да се проверяват колите, кой отива на работа, кой до аптека, кой до магазин. Сега я пишат заповедта и я пускам, но вече се изпълнява“, заяви Борисов.

Припомняме, че по-рано днес от Столичната лекарска комисия поискаха София да бъде блокирана под карантина като Банско, а хората да могат да излизат само до магазин или аптека. Към момента обаче от щаба обявиха, че няма такъв брой хора, че тези мерки да се приемат, но се готвят за тях на по-късен етап.

На днешното посещение в „Интендантско обслужване“ в Калофер Борисов беше с военния министър – Красимир Каракачанов, като те бяха там по повод започналото производство на защитни маски и облекла във военния завод.

Първите 2000 бройки защитни облекла вече се произвеждат от „Интендантско обслужване“ и до края на следващата седмица ще бъдат доставени. Това докладва директорът на предприятието по време на инспекция на министър-председателя Бойко Борисов в сградата на предприятието в Калофер. На ден се шият по над 200 броя, а в производствения процес участват 100 служители при стриктно спазване на дистанция помежду им и дезинфекция на работните помещения.

Доставките на специалния плат за ушиване на защитните облекла от Габрово се извършват по график, стана ясно още по време на инспекцията. Премиерът Борисов пое ангажимент държавата да се намеси в ускоряването на доставките на специално лепило от Германия, което също се използва в изработката на облеклата. Навсякъде в Европа са създадени зелени коридори и с помощта на полиция камионите с важни доставки и материали ще се движат ускорено, каза още Борисов.

В края на инспекцията заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов докладва на министър-председателя Бойко Борисов за хода на провеждането на разпоредената от премиера тренировка по разгръщане на полева болница в спортна зала „Арена Армеец“ в София. В тренировката участват Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването и Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

Тренировката се ръководи от Националния оперативен щаб. Към настоящия момент се провежда първият етап, който ще продължи до края на деня – първоначално разполагане на полева болница в спортна зала. Вторият етап от тренировката ще е – окончателно оборудване на болницата с необходимото медицинско оборудване и материали. Третият етап ще бъде – готовност за функциониране. Създадена е организация тренировката да се проведе и в други областни градове със спортни зали. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов информира, че в държавния резерв и Министерството на отбраната са на разположение до 15 000 легла.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!