Борисов се срещна с протестиращите сестри

Премиерът Бойко Борисов се срещна с протестиращите медицински сестри. © Общество

След като пренощуваха на палтки пред Министерския съвет, премиерът прие медицинските сестри снощи

Българските медицински сестри не са доволни нито от заплащането си, нито от условията на работа, които имат, нито от българското здравеопазвнане като цяло. Затова в неделя се събраха на протест в столицата. Част от тях разпънаха палатки пред Минисетрския съвет и заявиха, че това ще продължи, докато не се срещнат с премиера Бойко Борисов.

В понеделник вечер министър-председателят ги покани да разговарят. И им предложи идеи за промяна. Като например болници с колективен трудов договор, затваряне на лечебни заведения и контрол на харченето на парите за медицина.

Болниците трябва да имат колективен трудов договор. Ако го няма това нещо, тогава една болница не може да съществува. Така, ако лекарят взима 12 000 лв., например, ще си намали неговата заплата и така ще може да даде на сестрите“, предложи Борисов. Според него в България има много болници, но определено не всички от тях са нужни.

Представителите на сестрите отхвърлиха предложението на премиера с мотивите, че едва ли ще се намери лекар, който да се съгласи заплатата му да бъде намалена. Дори да е 12 000 лв.

Медицинските сестри изтъкнаха, че в страната няма нито една болница, която да работи по правилата, тъй като извънредните часове труд са извън нормите на Трудовия кодекс. Тоест, медицинските специалисти работят на повече от един трудов договор. Те се обявиха за завишен контрол и въвеждането на електронно здравеопазване, с цел спиране на злоупотребите.

Бойко Борисов разпореди на вътрешния министър Младен Маринов, на МВР, ГДБОП и на Икономическата полиция да стартират проверки в болничните заведения

Въпреки срещата, към днешна дата все още липсват конкретни решения по повечето въпроси. Добрата новина все пак е, че премиерът обеща на сестрите да бъде достигнато минималното заплащане в колективния трудов договор от 950 лв. За момента протестите спират.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!