БСК: Бизнес климатът у нас се е влошил

Според много предпримачи бизнес климатът в България се е влошил, сочат данните на анкета, проведена от Българската стопанска камара. © Общество

Според проучване на Българската стопанска камара (БСК), повечето предприемачи в България смятат, че бизнес климатът е лош

По-голямата част от собствениците на фирми в страната са категорични, че бизнес климатът у нас се е влошил. Това сочи проучване на БСК за погледа на бизнеса към изминалата 2019 г. Допитването е направено в периода 10 ноември – 10 декември сред 792-ма мениджъри на фирми.

На кого вярва бизнесът?

С най-голямо доверие на бизнеса се ползва президентската институция, чиято дейност се одобрява от 54 на 100 от мениджърите. На второ място е омбудсманът с 39%.

Най-голямо недоверие – цели 85%, има към работата на парламента

Крайно негативно е и отношението на предприемачите към съдебната власт. Нейната работа не се одобрява от цели 79% от анкетираните.

Анкетата на БСК отчита още, че 69% от шефовете на фирми не вярват на правителството

Оптимисти са едва 4% от шефовете на фирми в страната. Те вярват, че икономическата среда е подобрена значително през последната година.

Основните пречки пред бизнеса

Липсата на достатъчен брой квалифицирана работна ръка е най-голямата пречка за развитието на бизнеса, твърдят анкетираните. Следват корупцията, бюрокрацията и вс по-лошото качество на българското образование. Представителите на бизнеса искат през 2020 г. да има диференциран ДДС, както и облекчаване на процедурите за привличане на работници извън ЕС.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!