България е на дъното по временна заетост в ЕС

© Общество

България оглави поредната негативна класация. Според данни на Евростат страната ни е на дъното по временна заетост на Стария континент.  Изследването проследява тенденциите на пазара в Евросъюза за временно наемане на работници.

Подробностите

През 2018-а година делът на временно заетите хора на възраст между 15 и 64 г. за в страната ни е едва 4 процента. За сравнение, средният показател в ЕС е 14 на 100.

България

Данните на Евростат от България показват, че през последните 12 месеца временно заети са били 130 000 от общо 3.2 млн. души, които са били икономически активни за този период. Най-много хор,а практикуващи някаква временна професия са между 25 и 55 години. Това са около 100 000 души.

Най-голям дял сред временно заетите хора са тези с основно или по-ниско образование – 80 000. Около 40 000 са със средно, а 10 000 с висше образование. Повечето от тях практикуват т. нар. „сезонна работа“.

Икономистът Петър Ганев коментира пред Общество ОРГ, че причината за това се крие в пазара, който е все по-стеснен за кадрите с ниска квалификация.

Наблюдава се търсене на специалисти с висока квалификация като технически и инженерни кадри, лекари и медицински сестри„, допълни Ганев.

Останалите държави

Най-много временно заети хора има в Испания. Според данните на Евростат там всеки трети работник е бил на такава работа. Това са близо 28 на 100 от икономически активните испанци.

Други държави, в които процентът е висок са Полша (24 процента), Португалия (22 процента), Хоналдия (21 процента) и Италия (18 на 100).

Делът на временно заетите служители е най-висок сред по-младата част от обществото.

Освен България, на дъното на статистиката влизат Румъния, Литва, Латвия и Естония.

Борислав Петров, Общество ОРГ

 

 

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!