България стана част от новия „Алианс за религиозни свободи“, който САЩ основа вчера

Алианс за религиозни свободи Майк Помпео © Общество

За въпросния политически ход свидетелства официален пост на американския държавен секретар – Майк Помпеоп в Туитър и публикация в правителствения сайт от снощи.

Пълното име на алианса е „Алианс за религиозни свободи“ (Religious Freedom Alliance на англ. ез.), като негови първоначални страни членки освен България и САЩ са и други 25 държави сред които: Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, Бразилия, Великобритания, Унгария, Гамбия, Гърция, Грузия, Израел, признатата само от накои страни Косово, Колумбия, Литва, Латвия, Малта, Нидерландия, Полша, Сенегал, Словакия, Словения, Того, Украйна, Хърватия, Чехия и Естония.

„Алиансът е мрежа от сродни страни, изцяло ангажирани с прогресирането на свободата на религия или убеждения по целия свят“, пише за философията, която ще изповядва алианса в публикация на държавната страница на САЩ.

Oфициален туийт за създаването на новия алианс вчера пусна и държавният секретар Майк Помпео:

„Заедно, САЩ и неговите партньори в Алианса затвърдиха ангажимента ни за напредък в религиозните свободи, чрез Декларацията за принципите – обещавайки да посочим и да се противопоставим на всички злоупотреби или нарушения на религиозната свобода навсякъде където и да е“,

заяви Помпео в профила си в Туитър.

Чуждестранните медии, които са имали интервю през вчерашния ден с Помпеоп добавят още информация за неговото мнение спрямо алианса:

„Има непрекъснато нарастващата необходимост от подобно съвместно усилие. Редовно ставаме свидетели на тежки актове на насилие, основани на религия или убеждения от последните години. Сред извършителите са терористи и екстремисти, чиято цел са религиозните малцинства, независимо дали язидите в Ирак, индуистите в Пакистан, християните в Североизточна Нигерия или мюсюлманите в Бирма. Има и определена враждебност, която долавяме от страна на Китайската комунистическа партия към всички вероизповедания.

Всъщност, подобни насилия, основани на религия или вяра, се увеличават и се нуждаят от спешен и всеобхватен отговор за спиране зверствата, подпомагане на жертвите и оцелелите, преследване на извършителите и защитаване на общностите от повторни такива актове на насилие в бъдеще. Създаването на алианса е първият пример в историята, когато международна коалиция се събира на ниво национални лидери, за да придвижи въпроса за религиозните свободи по целия свят“, добавя още Помпео.

Пълната декларация за принципите на Международния алианс за религиозна свобода, може да видите в линка, като там са посочени принципите на действие на алианса, ангажиментите му и неговата идея.

Засега българската страна не е коментирала въпроса с влизането в алианса. Сред големите имена, които на пръв поглед се вижда, че отсъстват от него като европейски държави са Германия, Италия и Франция.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!