Българите не вярват в изборите и са сред най-големите песимисти в света

Българите не вярват в честността на изборите и са сред най-големите песимисти в света, сочи изследване на Институт "Отворено общество" © Общество

Трима от всеки четирима българи не вярват, че в страната се провеждат честни и свободни избори. Трима от петима българи пък определят себе си като песимисти. За сравнение, в повечето страни от Западна Европа процентът на „черногледите“ хора е около едва 5 на 100.

76 на 100 от хората в България не вярват, че изборите са свободни и честни – сочи допитване на YouGov, проведено по поръчка на фондация „Отворено общество“

В изследването са анкетирани 12 500 души в България, Румъния, Полша, Чехия, Словакия и Германия.

30 години след падането на Берлинската стена и Комунизма, хората в Източна Европа масово смятат, че резултатите от мирните им революции не са на очакваното равнище

Авторите на проучването твърдят, че очевидно „Либералните ценности, които на практика свалиха комунизма, в момента са заплашени от надигащия се популизъм„.

56 на 100 от българите смятат, че демокрацията е в опасност

Тъжната статистика продължава с пълна сила: 74% от българските граждани смятат, че върховенството на закона у нас е застрашено.

От Институт „Отворено общество“ заявиха за Общество ОРГ, че резултатите от допитването „ясно показват, че хората в България се тревожат за бъдещето на демократичните постижения„.

Усещане за тревожност за демокрацията се забелязва и в някои западни общества. Като например Германия. Там 52% от хората смятат, че демокрацията е в сериозна опасност.

„Това е тревожен сигнал за една толкова стабилна страна и то цели 30 години след падането на Берлинската стена“, казват от „Отворено общество“.

Все повече са хората, които нямат доверие на медиите

В Източна Европа недоверието към медиите е най-силно. И може би това е нормално като се има предвид тяхната зависимост и честите цензура и автоцензура.

Независимо от нарастващия песимизъм и тревожно високото равнище на недоверие в демократичната система и в медиите, има и една добра новина. И тя е, че все повече хора са убедени, че могат да въздействат върху политиката и да подобрят обществото.

Борислав Петров, Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!