Българска стопанска камара: Тол системата в този и вид ще доведе до значителна инфлация

Рамка, която ще следи за преминаването на коли за тол системата на автомагистрала © Общество

Разходът за пътни такси ще се увеличи поне 15 пъти, като себестойността на транспортните услуги с най-често използваните 40-тонни товарни автомобили ще поскъпне поне с 20%. Това увеличение следва да се заплаща от крайния потребител на превозваните стоки. 

Това е част от декларация с която излезе вчера Българската стопанска камара (БСК) по повод тарифите и обхвата на тол системата, които в момента са под обществено обсъждане до 16 декември. Те са адресирани до Министъра на регионалното развитие Петя Аврамова и Министъра на финансите Владислав Горанов.

Позицията на БСК относно обхвата:

„Платената пътна мрежа трябва да обхваща само магистралите и отсечките от първокласните пътища, които са част от основните транзитни коридори през страната, каквато практика съществува в други страни в Европа“.

Оттам казват още, че в публикуваната на интернет страница на Агенция „Пътна инфраструктура“ карта обхватът на платената инфраструктура възлиза на 6050 км, от които: 796 км са автомагистрали, 2 322 км пътища от първи клас и 2 932 км пътища от втори клас. С оглед въпросните данни от БСК заявяват, че „тези числа показват, че всъщност най-голям дял от платената инфраструктура заемат пътищата от втори клас, които би следвало да изискват и най-ниски разходи за изграждане и поддръжка.

Отчитайки направения анализ и аргументите на АПИ, нашето категорично становище е, че в обхвата на ТОЛ системата следва да бъдат включени всички автомагистрали, първокласни пътища, както и втори клас пътища само за частта, която е включена в трансевропейската пътна мрежа„.

Относно тарифата:

За определените към момента от АПИ и Националното тол управление тарифи за тол системата от БСК заявяват, че според тях същите безспорно ще доведат до повишаване на разходите, свързани с транспорт, обслужващ икономиката, в резултат на което ще поскъпнат и всички потребителски стоки.

„Доказателства и сериозни аргументи ни дават изчисленията на различни браншове – производители и търговци – за промяна на цените, вкл. и на основните хранителни стоки, при въвеждане на ТОЛ системата в обхвата и при цените, които са предвидени сега.

Въвеждането на ТОЛ таксите във вида, в който са предложени от МРРБ към настоящия момент, би имало следния ефект върху спедиторския и транспортен бранш:

Следва уточнението, че според БСК таксите за транспортния бранш ще скочат около 15 пъти, което ще доведе до 20% по-високи превози за масовия транспорт, което или ще удари сериозно джоба на потребителя, или ще доведе до мнжество фалити на малки и средни фирми, и монополизиране на транспортния пазар.

„За да запазят финансова стабилност, спедиторските и транспортни компании ще бъдат принудени да увеличат цената на услугите си“.

„Във всички случаи, крайният резултат ще е в ущърб, както за конкуренцията на спедиторския и транспортния пазар, така и за всички участници в икономиката, като предвиждаме и увеличаване на инфлацията в страната. Като допълнителен негативен ефект върху цялата икономика на страната прогнозираме и рязко понижаване на конкурентоспособността на българските стоки, вкл. и тези за износ, предвид повишението на себестойността им след включване на увеличени транспортните разходи“, казват още от камарата.

Сред изтъкнатите мотиви за позицията „против“ сегашните тарифи и условия при които евентуално ще бъде въведена тол системата от БСП посочват още очакванията на реномирани икономически анализатори, които сочат за забавяне растежа на икономиката при бъдещото въвеждане на тол системата с зададените към момента условия. В подобна ситуация държавата би следвало да насърчава инвестициите и потреблението, за да противодейства на тази тенденция.

„Взимайки предвид нашите аргументи, изложени по-горе, предлагаме за платената пътна инфраструктура да се заплаща такса за изминато разстояние – ТОЛ такса, както следва“:

Предложението за тарифи на БСК

„Тъй като все още не е ясен нито обхватът, нито цените за ползване на пътната мрежа, сроковете за предоговаряне на условията с подизпълнители и крайни клиенти ще са твърде кратки, за да се направят необходимите промени в годишните бюджети на производителите и търговците на стоки. Опитът показва, че подобно предоговаряне трае между 4-12 месеца. Поради кратките срокове между вземане на финално решение относно обхвата и размера на ТОЛ таксите и последващото въвеждане в експлоатация на системата, всички участници във веригата на доставките няма да са подготвени за предстоящото покачване на себестойността на транспортните разходи, което ще доведе до загуби по цялата верига на доставките“, казват още от БСК.

Последните предлагат и нещо, което от Националното тол управление по-рано през годината предложиха, а именно преференции за по-често движещите се. Toва обаче коренно противоречи на единственото нещо което може да се счете за „философия“ на нашата тол система засега, а именно „който кара и руши повече – плаща повече“.

Ето и предложението на БСК:

„Предлагаме система за въвеждане на преференциални цени по критерий за преминат месечен пробег на превозно средство по платените участъци от републиканската пътна мрежа, както следва:

  • за пътни превозни средства, които преминават над 5000 км в рамките на един календарен месец – намаление от цената на ТОЛ таксата за съответното превозно средство в размер на 10%;
  • за пътни превозни средства, които преминават над 7 500 км в рамките на един календарен месец – намаление от цената на ТОЛ таксата за съответното превозно средство в размер на 20%;
  • за пътни превозни средства, които преминават над 10 000 км в рамките на един календарен месец – намаление от цената на ТОЛ таксата за съответното превозно средство в размер на 30%.

Предлагаме също намаление в размер на 50% от тарифите за ЕВРО VI, EEV за щадящите природата пътни превозни средства, използващи за задвижване метан, водород или електрическа енергия.

С настоящото становище подчертаваме, че БСК, НОМА, СОАТ и НТК подкрепят въвеждането на ТОЛ системата в България, но при целесъобразни цени и обхват на системата, които са в интерес на реалния и светъл бизнес, потреблението на стоки и услуги и обществото като цяло“, завършват от камарата.

Припомняме, че преди по-малко от седмица от Конфедерацията на автобусните превозвачи обявиха, че започват протести против нивата на тарифите в тол системата и не само. Стачна готовност изявиха и от камарата на превозвачите и Националното сдружение на българските превозвачи .

Общественото обсъждане на тарифите продължава до 16 декември, като в четвъртък миналата седмица АПИ и МРРБ проведоха събитие на което представители на Световната банка обявиха, че цените на основните стоки и услуги в страната ще се вдигнат съвсем леко при сегашните тарифи на тол системата. Никой от представителите на браншовите транспортни организации обаче не остана съгласен с казаното.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!