Цацаров подаде оставка като главен прокурор, избраха го за председател на КПКОНПИ

© Общество

Преди броени минути Сотир Цацаров подаде оставката си като главен прокурор на Република България.

Днес той беше избран от парламента за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това беше втората точка в дневния ред на парламента като в дебатите и се чуха множество разнопосочни мнения.

Кандидатурата му беше подкрепена и предложена от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а в гласуването стана ясно, че „ЗА“ са и от ДПС, както и 27 депутати от БСП, въпреки че по-рано и партийния лидер Корнелия Нинова и Крум Зарков обявиха, че всички от левицата ще гласуват против. Другият кандидат за поста Симеон Найденов, който беше издигнат от „Воля“ събра 12 гласа – на колегите от партията си.

След гласуването Цацаров обяви, че този следобед ще подаде оставката си като главен прокурор за предсрочно освобождаване, което при изтичане на мандата му трябваше да стане през следващия месец. Сега на ход отново е президента Румен Радев, който трябва да подпише указа за неговото предсрочно освобождаване.

Припомняме и нашия анализ в който може да видите концепцията на Цацаров за развитие на КПКОНПИ.

До избирането на нов председател на комисията се стигна след като предишния – Пламен Георгиев вече е консул във Валенсия, след грандиозен скандал с незаконно построена тераса в жилището му и последвала оставка от негова страна.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!