Цацаров разпореди проверка на БАБХ след журналистическо разследване

© Общество

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура незабавна проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на БАБХ.

Повод за това е филмът-журналистическо разследване на Генка Шикерова “Война на трупове”.

Сюжетът

Екипът разследва обстоятелствата около обществените поръчки и попада на редица факти, които са “притеснителни и изискващи проверка от страна на отговорните органи”.

От филма на Генка Шикерова става ясно, че близо 30 милиона лева са изхарчени от държавата през Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за обезвреждане на животински трупове от март 2018 г. до днес.

Парите отиват само в две фирми, на които е платено за рекордни количества обработена трупна маса и то с мобилни инсинератори.

Преди чумата по свинете

В края на 2017 г. БАБХ обявява обществена поръчка за обезвреждане на животински отпадъци за 3 години. Тя е на стойност 30 милиона лева. Поръчката е спряна след жалба на един от участниците. Тогава Агенцията преминава към т.нар. директно договоряне. От БАБХ канят само две от фирмите с мобилни инсталации (инсинератори, в които обезвреждането става чрез изгаряне при много висока температура), с които да се сключат договори за обезвреждане на трупове – “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП”. Собственици на “Син кръст 2016” са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров, станал известен покрай кризата с боклука на столицата, когато той е управител на фирма-концесионер. Съдружници в “Еко БГ СЖП” са Димитър Манджуков и Димитър Димитров.

През март 2018 г. са сключени първите договори на стойност 12 милиона лв. Като основно предимство при обществената поръчка е посочена мобилността на инсталациите и възможността при пнужда да реагират бързо и на място.

Впечатление прави заниженото изискване за капацитет на фирмите, които ще изпълняват договора.

От Антикорупционния фонд съобщават, че не е ясно как БАБХ контролира изпълнението на дейността и количествата, за които държавата плаща, предвид липсата на изискване за кантар при мобилните инсинератори.

Към края на 2018 г. 12-те милиона, които агенцията е договорила за обезвреждане на трупове, са изразходвани и се прибягва до подписване на анекси.

През 2019 г. “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП” подписват нови договори за още 30 милиона лева за обезвреждане на животински отпадъци с БАБХ до края на 2020 г. И там са открити нарушения.

Съвместният филм на Генка Шикерова и  “Антикорупционен фонд” трябваше да бъде излъчен по Нова телевизия, но е бил спрян. След това телевизията прекрати договора на Шикерова

 

Ето и цялото журналистическо разследване на Генка Шикерова:

Общество ОРГ

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден