Чернобил 2? Норвегия съобщи за повишена радиация до границата с Русия

© Общество

Радиация е измерена в Норвегия – държавата, която се намира най-близо до руския град Северодвинск, където на 8 август при изпитания се взриви ядрен двигател за свръхзвукова ракета. Тревожната новина съобщават от Норвежката дирекция по радиационна защита и атомна безопасност.

Експлозията най-вероятно е станала при изпитания на руската крилата ракета 9М730 “Буревестник”, но това все още не е потвърдено от руските официални власти.

В проби, които са взети на 9-12 август в Сванховде, в северната част на страната, е установен радиоактивен йод. Добрата новина е, че той е в ниски концентрации. Или поне така твърдят.

Норвежките физици, които са измерили качеството на въздуха в близост до границата също успокояват, че повишената радиация не представлява опасност за здравето на хората. Освен йод, те са открили във въздуха малки количества и на други радиоактивни вещества – вероятно отпадъци от фармацевтично предприятие.

Според руския клон на екологичната организация „Грийнпийс” радиоактивният йод-131 може да попадне в атмосферата при ядрени аварии, подобни на тази, случила се край Северодвинск.

Припомняме, че седем души загинаха при инцидента. Петима от тях са били служители на руската държавна корпорация „Росатом”, която управлява цивилните и военни ядрени мощности на Русия.

По данни на Руската метеорологическа служба за кратко е имало 16-кратно увеличаване на радиационния фон в Северодвинск единствено в деня на взрива. Впоследствие нещата са се нормализирали.

Целият свят обаче няма как да не прави асоциация с трагедията в “Чернобил”. И да се надява, че този път няма покриване на информация и че мащабите на инцидента наистина не са в големи размери.

Общество ОРГ

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден