Дават 102,7 милиона за справяне със“сухия режим“ в Перник от ЕС и националния бюджет

© Общество

Правителството на България и ЕС ще отпуснат 2,7 милиона лева за справяне със „сухия режим“ в гр. Перник.

Това стана ясно днес, след като премиерът, финансовият министър и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се срещнаха с кмета на града – Станислав Владимиров.

Защо се стигна дотук?

Този въпрос има много аспекти в своя отговор. На първо място можем да кажем, че беше ясно, че „бушон“ ще бъде шефът на местното ВиК, който й със сигурност има вина за случилата се „водна криза“ в града.

Управителят на ВиК – Перник ще бъде освободен от заеманата от него позиция, съобщи в Перник заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след среща с кмета на общината Станислав Владимиров„, това беше първото нещо, което зам.-министъра на МРРБ обяви при брифинга който даде в Перник, в деня в който той беше изпратен „принудително: там.

Като основни причини за случилото се Нанков посочи именно късната реакция на ВиК шефа в Перник – официално изпратена до кмета на града с искане за „воден режим“ през октомври (като министъра спомена, че това е трябвало да бъде направено през септември). Като втора причина Нанков посочи старата амортизирана система на ВиК мрежата в Перник, която водила до загуба от 75% от водата по трасето от помпените станции.

Интересно обаче в случая беше цитат от него след изслушването му по-късно в парламента където той заяви:

„Днес разбрах от медиите, че и в други градове имаме проблеми от този аспект (свързан с бъдещ воден режим в дадените населени места)“, а същия момент областния управител на Перник обяви, че не знае, че той също отговаря за следенето на този проблем.

От ВиК Перник пък отговориха, че инженери на дружеството ежедневно са информирали министерствата, давали са справки и баланси на колчиеството вода в язовира.

Пари и уволнение ще решат проблема „Кръгът на недосегаемите“

Екипът ни неведнъж Ви е информирал за т.нар. „кръг на недосегаемите“ (за припомняне може да видите статии като тази, тази или тази). В повечето от тях участва човекът отговарящ и за това поредно бедствие за над 300 хил. души – Николай Нанков.

За да се реши проблема отново се отстранява „бушон“. Държавата ще плати 2,7 милиона лева, а Европейският съюз ще даде 100 милиона.

„В рамките на настоящия програмен период по Оперативна програма „Околна среда“ ще бъдат рехабилитарани ВиК мрежите на Перник и Радомир. Има изготвен проект и е сключен договор за финансиране с Управляващия орган на ОПОС. Инвестицията е над 100 млн.лв., като бенефициент по проекта е ВиК – Перник“, обяви вчера зам-министъра на МРРБ в парламента. Защо обаче винаги тези пари и увлонения стават в последствие, след като дадено бедствие вече е факт? Защо и хората, които са отговорни за много от тях остават на ръководна позиция – също не е ясно.

Към момента 17 области в страната са с нарушено водоснабдяване, в т.ч. 40 общини, 12 града, сред които Ловеч, Тетевен, Плевен, Добрич, Котел, Омуртаг и други. Засегнати са общо 315 хил души.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!