Депутатите излязоха от ваканция. Отново потвърдиха скорошното решение на кризата в Перник

Депутати, Народно събрание © Общество

139 народни представители „направиха кворума“ днес в деветата сесия на 44-тото Народно събрание.

С думите „Да си пожелаем здраве и сили през 2020 г. и да служим достойно на Република България. Да работим така, че да отговорим на очакванията на българските граждани председателят на парламента Цвета Караянчева откри заседанието.

Първа в общо изявление стартира парламентарната група на ГЕРБ в лицето на д-р. Даниела Дариткова, която заяви:

„Предстои ни година, в която няма да бъдат провеждани избори – миналата година българските граждани ясно показаха, че искат промяна, но през работа и почтеност. Затова през тази година няма да има предсрочни избори. Това ни дава възможност да постигнем политическо съгласие по дългосрочни приоритети“, заяви Дариткова.

Отговорът на лидера на БСП – Корнелия Нинова не закъсня с второто изявление на втората по големина парламентарна група – тази на БСП:

„Работим за сваляне на това правителство.

Започваме и тази сесия в криза – правителствена с поредната 9-та смяна на министър в кабинета. Криза с водоснабдяването – близо половин милион българи са в режим на вода. 100-хиляден град е изправен пред избора работа и хляб или вода. В десетки други градове от години хората не знаят какво е постоянно течаща чиста вода.

За десет години три пъти се повишиха цените на водата. Народът плати стотици милиони за безводие и мръсна вода. България е превърната в сметище на света. Международната и българска мафия печели много смъртоносни пари за сметка на здравето на българския народ, пред погледа, а може би и в съучастие с българските власти, съдейки по последните действия на прокуратурата. Висши държавни служители, управителят на НЗОК, заговориха за организирана система за източване на Здравната каса.

Директно са назовани и виновниците – министър и зам.- министър правят лобистко законодателство в полза на големи частни интереси. Тол- системата е отложена отново и е напът да се провали. Завърна се чумата по свинете и нови десетки хиляди животни се умъртвяват. Цял сектор в животновъдството се унищожава – това доведе до невероятен скок в цената на месото – над 50 процента, а на колбасите – 10%. Предупреждават ни, че ще расте цената на хляба, расте цената на водата. В много общини се увеличават местни данъци и такси, а близо 2 милиона българи продължават да живеят с пари под прага на бедността. Това са фактите“, завърши Нинова.

Първа точка от дневния ред на парламентарното заседание днес е:

Проект на решение за персонални промени в Министерския съвет на Република България 002-03-1„, който е за смяната на Нено Димов с предложението на ГЕРБ и Обединени патриоти – Емил Димитров „Ревизоро“ за Министър на околната среда и водите.

Към момента „против“ кандидатурата му в НС заявиха, че са от БСП, ДПС и „Воля“.

Следващите точки към днешната програма на депутатите са Второ гласуване на Законопроект за маслодайната роза, първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Валутния закон, първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Последните точки към дневната програма на НС е приемането на годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията за 2018 г. и доклада за изпълнението на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба през 2018 г. 

Пълната програма на НС за днес може да видите тук.

Икономическият министър – Емил Караниколов за чийто „подвизи“ сме Ви информирали не веднъж още веднъж потвърди, че правителството ще излезе с конкретно предложение за трайно решаване на кризата в Перник до „два-три дни“

„До ден-два правителството ще излезе с конкретно предложени за решаване на водната криза в Перник. Основен приоритет ни е осигуряване на вода за Перник и се надявам, че до 2-3 дена правителството ще излезе с конкретно предложение. Работим, много сме напреднали. Просто ни дайте още един ден или максимум два, за да представим решението. Аз съм в постоянен контакт с управителите на „Стомана“-Перник. Към момента те нямат жизнена нужда от това количество вода. Нека към момента не създаваме напрежение в Перник, че освен водата, ще има и съкращения“, каза Караниколов.

Снощи от специализираната прокуратура публикуваха част от събрания доказателствен материал по делото срещу бившия еко министър Нено Димов, който към момента е единственият обвиняем по „водната криза“ в Перник.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!