Джонсън обяви финиш, Великобритания прие законопроекта за Брекзит

Брекзит © Общество

Премиерът на Обединеното кралство заяви, че правителството и парламента са прекрачили финиш линията по Брекзит.

Министър-председателят на страната Борис Джонсън искаше депутатите да приемат законопроекта за излизане на страната от Европейския съюз без абсолютно никакви промени в оригиналния му вид, който той предложи преди предсрочните избори.

Той беше приет в този му вид спрямо сделката, която той постигна с ЕС от последните договорки.

Горната камара на британския парламент се пробва да предложи множество поправки на закона, които обаче бяха отхвърлени от вече „обновената камара на общините“.

Какво остава да се случи по Брекзит

Очаква се днес кралица Елизабет II да одобри законопроекта, след което той официално да стане факт.

Следващата стъпка е Европейският парламент да одобри сделката на 29 януари, когато това е планувано.

Ако всичко това бъде факт, Великобритания ще напусне евросъюза на 31 януари в 23ч. тяхно време (01:00ч. българско).

При изпълнение на горните обстоятелства от 1 февруари до края на годината ще тече т.нар. „преходен период“ в който всички граждани на Великобритания в ЕС и обратното ще имат непроменени права на местата на които се намират, както и свободен достъп.

Пред правителството в страната излизат за решаване няколко основни въпроса – регулирането на финансовите услуги, земеделието, риболова, човешките права след Брекзит, сепаратистките стремежи в самата Великобритания, Шотландия и Северна Ирландия, Англия и Уелс. Какво ще замести инвестициите от стотици милиарди, които ще загубят Великобритания след преместването на бизнес гиганти от страната след Брекзит.

Сред тях са 182-годишната британска фериботна компания P&O, която обяви, че изтегля корабите си от британските регистри. SONY, която мести централата си за Европа от Лондон в Амстердам. От автомобилния гигант Форд също обявиха, че местят производствените си мощностти от страната. Милиардерът Джеймс Дайсън също обяви, че ще премести бизнеса си в Сингапур.

Това са една малка част от всички компании, които ще изтеглят инвестиции за стотици милиарди от острова. Този проблем стои пред правителството и икономиката на Обединеното кралство, като тепърва те ще трябва да търсят решението им.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!