Днес е последният ден за задължителната регистрация по ДДС на търговците според промените

ДДС © Общество

Днес е денят в който всички малки или големи търговски обекти имат краен срок да се регистрират по ДДС.

Промените бяха въведени през изминалата година и обхващат най-вече всички малки магазини, барове, ресторанти и пр., които имат по-малък оборот от 50 000 лв.

Досега на горните не беше поставяно задължително условие да са регистрирани по ДДС след като имат по-малък оборот от въпросната сума, но след въведените промени всички те са задължени да се регистрират до днес – включително.

Каква беше практиката досега?

Голяма част от бизнеса в България избягваше регистрацията по ЗДДС, а в тази връзка и плащането на данъка, като контролира своя оборот.

Когато една фирма достигне оборот от 50 000 лв. за период от 12 месеца, тя трябваше да се регистрира по ЗДДС и да започне да начислява ДДС върху своите продукти или услуги. Поради това много собственици на бизнес избираха, когато една фирма наближи този оборот, нейната дейност да се прекрати и нова фирма да я продължи при същите условия. Така при многократното прилагане на тази практика, макар приходите на годишна база на един бизнес да бяха повече от 50 000 лв., те са разпределяха между различни лица, за никое от които не възниква задължение да се регистрира по ЗДДС.

Може да се каже, че до момента държавата по-скоро толерираше тази практика. Тя не беше забранена от закона и прилагането й не беше тайна за никого.

Какви са промените от началото на 2020?

Основното изменение гласи: „При последователното извършване на еднородна дейност от две или повече свързани или привидно несвързани лица в един и същ обект/и, в облагаемия оборот на всяко следващо лице се включва оборотът, реализиран от всички лица, извършвали дейността  в  обекта/ите  преди  него,  за  период  не  по-дълъг  от  последните 12 последователни месеца...“

Това ще рече,че фирми, които имат един и същ управител или собственик, споделят един и същ персонал, споделят еднакви активи, доставчиците и клиентите и са еднакви и т.н. – техните обороти ще бъдат смятани заедно.

Моментът на регистрация на всяка от фирмите е без значение доколкото извършваната от двете фирми дейност попада в един общ период от 12 месеца.

Съгласно тези промени всички фирми на един собственик които общо имат над 50 000 лева ще трябва да се регистрират по ЗДДС.

Кой ще бъде засегнат?

Основно засегнат ще бъде малкият – дребен бизнес със сравнително малки обороти, като там въпросът е доколко фирмите ще могат да понесат дори и малка тежест отгоре върху бюджета си. Обхванати ще бъдат и компаниите които не могат да се възползват от възможността за данъчен кредит, защото не генерират разходи, които се облагат с ДДС . Тоест, фирмите в сферата на услугите, чиито разходи са основно за наем, за заплати на персонал или за услуги от чуждестранни доставчици. Те най-много разчитат на оптимизация на ДДС

Очакванията на държавата

Фирмите, които прилагаха горната „тактика“ ще продължат вероятно работата си със закриване на фиктивните и продължаване на работа с 1 фирма, като основната цел е законът да не се заобикаля. Глобите за фирми, които не са се регистрирали по ЗДДС са от 500 до 5000 лв.

Това е пълният текст на Проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, който беше приет в НС през миналата година.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!