НС прие промени спецсъда да блокира бизнеси при съмнения за „пране на пари“

Специализирана прокуратура © Общество

Предложенията бяха приети вчера в преходните и заключителните разпоредби на промените в Закона за независимия финансов одит, предложен от председателката на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание – Менда Стоянова.

Мотивите на текстовете внесени от финансов експерт №1 на управляващото мнозинство Менда Стоянова, относно промените в Закона за независимия финансов одит гласят следното:

Прави впечатление, че промените отново са със задна дата от 1 януари, 2020г., както беше и с промените в Закона за хазарта.

С въпросните промени реално спецпрокуратурата и спецсъда ще могат да блокират сметки мигновенно.

„Това е метод за репресии срещу нарочени бизнесмени“, заяви вчера около дебатите преди гласуването на промените депутатът от БСП – Крум Зарков.

„Решението за даване на правомощия на специализирания съд по мерките за запор при пране на пари е точно обратното на две тълкувателни решения на Върховния касационен съд (ВКС). В тях се казва, че даването на такива правомощия на специализирания съд, ще го направи „специален“, което противоречи на Конституцията. Този вид запор по пране за пари трябва да се гледат от граждански съд.

Оставяте съмнение, че право в тази държава няма, защото някой идва в тази зала и задрасква правни принцип“, заяви още Зарков.

Депутатът Христо Проданов отново от опозицията заяви, че „тази практика за променяне на закони без обсъждане през други закони означава, че няма държава. Волята на депутатите от мнозинството нищо не зависи. Те са тук за да изпълняват волята на един човек“, каза Проданов.

Пълните изменения на Закона за независимия финансов одит вижте тук.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!