Държавата ще поеме разноските за задължителното предучилищно образование на ромчетата

Роми © Общество

Това обяви Министърът на образованието и науката при среща с омбудсмана Диана Ковачева.

Разговорите по темата между Ковачева и Красимир Вълчев бяха по повод дискусията, която омбудсмана организира за: „Възможности и предизвикателства при въвеждане на задължително предучилищно образование за 4-годишните деца“, коeто ще влезе в сила от учебната 2020/2021 г.

„Ние сме предвидили средства от държавния бюджет за помощ на семействата, които нямат възможност да плащат таксите. Предвидени са също средства от ОП и от държавния бюджет – 34 милиона лева за година, за възстановяване на таксите на част от родителите, като това ще е целева помощ за посещението на детска градина.

Проектът е с цел активно приобщаване на крайно маргиналните групи и намаляване на децата, които отпадат от училище.  Няма как с 1000 думи в речника да бъдеш годен за пазара на труда и да имаш критично мислене. Ние като общество трябва да намираме сили да вършим неща в името на колективния интерес. Нашата система е сравнително добра и достъпна. Нашите такси са едни от най-ниските в европейски мащаб“,

заяви Красимир Вълчев.

Toест, от казаното става ясно, че за първата година от проекта дадените средства от бюджета ще бъдат 34 милиона лева, с които държавата ще плаща таксата на въпросните „крайно маргинални групи“, и средствата с които ще ги приобщи.

Освен Вълчев в отворената дискусия по покана на омбудсмана се включи и Министърът на труда и социалната политика – Деница Сачева.

„Всеки български гражданин не е отделна единица и в този смисъл, когато говорим за това дали децата трябва да бъдат образовани, това е общ интерес. Затова трябва навреме да инвестираме в това хората да вярват в държавата си. Въпросът е в какво общество искаме да живеем и дали искаме повече образовани хора“,

заяви Сачева

Припомняме, че в бюджета на София за 2020г., които Столичния общински съвет прие през миналата седмица са заделени около 20 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и училища. Вчера обаче Ви показахме, че с приоритет – парите се раздават на районите в града, които биват управлявани от кметове на ГЕРБ.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!