Два пъти над нормата е било замърсяването на въздуха в София през октомври

Два пъти над нормата е замърсяването на въздуха в София с азотен диоксид. © Общество
Замърсяването на въздуха в София с азотен диоксид е опасно високо

Лошата новина съобщават от онлайн платформата AirBG.Info. В първия ден от новата седмица от 30 пункта, където са измерени стойностите, нормите са превишени на 29 места.

В центъра на София през октомври 2019 г. са отчетени средни нива от 70-80 мкг/куб.м. Това е два пъти над допустимите за здравето стойности от 40 мкг/куб. м.

Лекарите алармират, че при вдигшване азотният диоксид води до редица хронични заболявания като белодробна болест, астма и бронхит. 

Тук трябва да отбележим, че страната ни, особено през есента и зимата, е сред държавите в ЕС, в които качеството на въздуха е най-лошо.

Какво можем да направим?

Много е важно да не спортуваме и да не се разхождаме в билзост до автомобилния трафик, когато въздухът е силно замърсен. Трябва да избягваме да отваряме и прозорците на автомобилите си. Ако въздухът е силно замърсен повече от три дни подред, добре е, когато излизаме навън да носим маска или поне да прикриваме с шал лицето си. Всичко това важи най-силно за пиковите часове на деня.

По данни на Световната здравна организация в Европа 75 000 души умират преждевременно заради азотен диоксид всяка година. У нас близо 1000 души годишно умират преждевременно от азотен двуокис.

На 11 ноември Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да предоставя в реално време на сайта си и на страницата си във Facebook информация на обществото за това какво е качеството на въздуха в София.

Общество ОРГ
Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!