ЕК ни отпуска близо половин млрд. евро, за да премахнем централите за въглища

Европейската комисия предлага на България половин милиард евро за затваряне на въглищните централи. © Общество

Точно 458 млн. евро ще получи България, за да елиминира енергийните си мощности на въглища

Огромната на пръв поглед сума за въглища ще бъде отпусната като компенсация от Европейската комисия (ЕК) според Механизма за справедлив преход. Идеята беше предложена в Европейския парламент.

Добра новина ли е това за България?

Новината безспорно е добра. За жалост обаче сумата само изглежда много голяма. Финансови специалисти от Брюксел заявиха за Общество, че тези половин милиард евро няма как да доведат до сериозни икономически и социални последици за България. Пред нас са четири други държави.

Кои държави ще получат по-голяма сума от нашата страна? Оказва се, че с най-много – 2 милиарда евро, ще бъде компенсирана Полша. Това е 27% от цялата сума. В страната около 2 милиона души, които са заети във въглищната индустрия. На второ място се нарежда Германия с 877 милиона евро. Следват Румъния със 757 милиона евро и Чехия с 581 милиона евро.

По-малко пари от България получават Франция (402 млн. евро), Италия (364 млн.), Испания (307 млн.) и Нидерландия (220 млн.)

Вече стана ясно, че Германия напълно се отказва напълно от въглищата до 2038 г. Ангела Меркел предложи обезщетения за милиарди евро за дружества и засегнати региони, така че затварянето на въглищните централи да започне още през тази година.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!