Емил Димитров-Ревизоро ще бъде новият екоминистър

Емил Димитров-Ревизоро е новият екоминистър. © Общество

Решението беше взето на Съвет на управляващата коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти

Повече от 2 часа управляващите решаваха кой да замени министъра на околната среда и водите Нено Димов, който беше арестуван, а впоследствие подаде оставка.

В крайна сметка решението беше взето – Емил Димитров, известен от години с прозвището Ревизоро. Той e юрист, бивш шеф е на Агенция „Митници” по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. Към днешна дата е депутат от гражданската квота на ВМРО.

Как се стигна до оставката на Нено Димов – първият в демократичната история на България действащ министър, който беше арестуван?

През ноември 2019 г. стана ясно, че заради критично ниските нива на водата в язовир „Студена”, Перник и околността минават на воден режим. Тогава държавата увери жителите на града, че не предстои сериозна криза, но в града се стигна до обявяване на бедствено положение. Започнаха проверки и така под обсега на проверяващите попадна завод „Стомана”.

Шефът на ВиК – Перник Иван Витанов беше уволнен от поста си, а прокуратурата започна проверка в МОСВ и МРРБ.

На 9 януари 2020 г. задържани бяха двама – бившият областен управител на града Ирена Кръстева и отстраненият Витанов. Беше разпитана и бившата кметица на Перник.

В същия ден на разпит бе и министър Нено Димов. Няколко часа по-късно стана ясно, че той е задържан. Бяха извършени претърсвания в МОСВ и в апартамента на Димов, откъдето бяха иззети дори документи, свързани с боклука от Италия. Димов изкара една нощ в ареста.

На 10 януари 2020 г- именно от ареста Нено Димов подава оставка

Премиерът Бойко Борисов веднага прие оставката. Час по-късно Нено Димов се сдоби с обвинение за умишлена безстопанственост заради това, че е давал разрешение за ползването на водата от язовир “Студена” за промишлени цели на определени дружества. Той бил извършвал тези действия, въпреки че е бил многократно уведомяван, че нивото на водата значително намалява. Все още отворен остава въпросът „бушон“ и изкупителна жертва ли е Нено Димов. И кои са останалите виновни за това, че през 21 век един град в ЕС остана без вода.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!