Eрдоган отказа среща с вицепрезидента и държавния секретар на САЩ

Ердоган © Общество

Президентът на Турция заяви, че няма да говори с никой от САЩ освен президента Тръмп, и, че няма „Tурция никога да обяви примирие“.

Повод за въпросното изказване стана решението на президента на САЩ да изпрати държавния секретар Майк Помпео и вицепрезидента си Майк Пенс да разговарят с Ердоган за спиране на огъня.

„Няма да говоря с тях. Те ще говорят с колегите си. Когато Тръмп дойде тук, аз ще говоря с него“ казва Ергоан в горния видеоклип на въпрос на журналист на SkyNews притеснен ли е от идването на държавните хора от САЩ.

Кабинетът на вицепрезидента обяви във вторник, че Пенс ще ръководи делегация на САЩ, включваща държавния секретар Майк Помпео, съветника по националната сигурност Робърт О’Брайън и специалния представител за Сирия Джеймс Джефри в сряда в Турция. Целта на пътуването беше да убеди Ердоган да спре офанзивата си в региона.

В същия ден Ердоган обеща, че няма да обяви примирие в североизточна Сирия, след като Тръмп дори заплаши Турция, че ще въведе нови санкции за страната, ако предложението му не бъде прието.

„Мита за стоманата им. Те доставят много стомана до нас в САЩ. Те правят големи пари от доставките на стомана. Няма да печелят толкова много пари скоро“, каза президента на САЩ пред журналисти във вторник в Розовата градина на Белия дом.

„Искаме да върнем войниците си у дома след толкова години, а те са най-великите войни в света, обоснова решението си да прибере обратно войниците си в Сирия и на практика да даде „зелена светлина“ на Турция – Тръмп..

„Те казват„ обяви примирие “. Никога няма да обявим прекратяване на огъня „, каза Ердоган пред репортери след посещение в Азербайджан.

„Притискат ни да спрем операцията. Обявяват санкции. Целта ни е ясна. Не се притесняваме от никакви санкции“, добави той.

Кабинетът на вицепрезидента заяви, че плановете за пътуване на Пенс остават непроменени и че все още се очаква да пристигне в Турция днес. Самият Ердоган пък обяви, че ще помисли дали да посети САЩ следващия месец, според зависи тона на американските представители в Турция тази седмица.

Той заяви още, че „никоя сила няма да бъде в състояние да спре настъплението на Турция в Сирия, което ще приключи, когато Турция завърши формирането на своята „безопасна зона“, която ще се движи от Манбиж на запад до границата с Ирак, на разстояние приблизително 260 мили“, каза Ердоган в парламента на южната ни съседка.

„За най-бързо решение на проблема в Сирия предлагаме на всички терористи да оставят оръжията и оборудването си, да унищожат капаните, които са подготвили и да напуснат сигурната зона тази вечер. Иначе не ги чака нищо добро

„Ние сме на седмия ден от операцията. Продължава с успех, както е планирано. Осигурихме Айн ал-Араб на четвъртия ден и Тел Абяд на петия ден чрез прочистване на терористи. Днес достигнахме 32-километрова дълбочина. Ние имаме контрол над магистрала М4“, добави още той.

Целта на Турция е да прочисти район от 30 километрова зона от нейната граница, която да е „безопасна зона“, в която да настани 2 милиона мигранти, които са на нейна територия.

На фона на всичко това днес президентът на Русия – Владимир Путин покани Ердоган на работна среща, която мигновено бе приета и в следващите дни се очаква президентът на Турция да отпътува към Москва.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!