ЕП призова всички държави в ЕС да подкрепят Истанбулската конвенция

Европарламентът призова всички страни членки на Евросъюза да подкрепят незабавно Истанбулската конвенция. © Общество

Депутатите в Европейския парламент (ЕП) приеха резолюция, с която призовават всички държави членки да ретифицират Истанбулската конвенция.

Само двама български депутати се обявиха „за“

От останалите българи в Брюксел 8 са се обявили „против“, 5-ма са „въздържали се“ и 1 не участвал.

Българските представители, подкрепили текста, са от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Това са Илхан Кючюк и Атидже Алиева Вели. Третият наш депутат от тази група – Искра Михайлова, не участва в гласуването.

Против са Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), Асим Адемов, Александър Йорданов и Андрей Новаков от Европейската народна партия (ЕНП), както и социалистите Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов.

Въздържаха се Радан Кънев, Андрей Ковачев и Емил Радев от ЕНП, както и Сергей Станишев и Елена Йончева от БСП.

Каква е цялостната картинка?

Решението бе прието с 500 гласа „за“, 91 „против“ и 50 „въздаржал се“. В документа изрично се призовават седемте държави, които са подписали конвенцията, но още не са я ретифицирали – България, Литва, Латвия, Обединеното кралство, Унгария и Чехия, да го направят и то незабавно.

Депутатите в Европейския парламент искат Еворпейската комисия (ЕК) да включи борбата срещу насилието, основано на пола, като приоритет в следващата стратегия за равенство между половете. Те също така призовават насилието над жени да бъде включено в каталога на признатите от ЕС престъпления.

По последни данни една от три жени в ЕС е преживявала физическо и/или сексуално насилие

Евродепутатите осъждат атаките и кампаниите срещу Истанбулската конвенция в някои страни, които представят невярно нейното съдържание пред обществото. България е типичен пример за това.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!