ЕС, Русия и Турция договориха примирие в Либия

ЕС-Русия и Турция се договориха за мир в Либия. © Общество

Мирната конференция за Либия в Берлин най-накрая постигна съгласие за нови стъпки в подкрепа прекратяване на огъня

Военно решение на конфликта в Либия не може да има и в това са съгласни всички. И по-точно Ангела Меркел, Реджеп Таип Ердоган и Владимир Путин. Тримата лидери дискутираха съдбата на раздираната от военни конфликти и насилие Либия.

Добрата новина

Най-накрая беше договорено стриктно спазване на оръжейното ембарго в Либия. Постигнато е и споразумение за цялостен план за мир.

Враждуващите сили ще назначат военна комисия с по 5 члена от всяка страна, както е предвидено от ООН, за наблюдение на прилагането на прекратяване на огъня.

Петролът

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че срещата е постигнала напредък към пълно прекратяване на огъня. Той изрази надежда, че това ще доведе до отваряне на либийските петролни инсталации, които са блокирани от воюващите страни.

Двамата съперници в либийския конфликт – председателят на международно признатото правителство Файез Сарадж и командващият Либийската национална армия Халифа Хафтар, също бяха в Берлин. Те са се съгласили да посочат свои представители във военната комисия, която ще следи спазването на примирието.

Продължаващият вече с години военен конфликт в Либия е заради враждата между признатото от ООН правителство на националното съгласие на Сарадж и армията на ген. Хафтар.

Срещата за бъдещето на Либия в Берлин се състоя по покана на Ангела Меркел. Въпреки постигнатото обаче, някои политически анализатори изразяват безпокойство от факта, че двамата враждуващи либийски представители не са започнали официален диалог помежду си. А това е най-важното.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!